Under julhelgen riskerar ambulansen att få jobba extra med onödiga utryckningar. I och med coronapandemin riskeras även smittspridning, menar ambulanschef Melker Engström.
Han ser följande scenario:
1. En hemvändare kommer till äldre släkting.
2. Av olika känslomässiga skäl ser man ett vårdbehov för sin släkting. Kanske har man dessutom dåligt samvete och inte vill att släktingen ska sitta ensam på jul, för att hen visar förkylningssymptom.
3. Långa väntetider hos 1177 gör att man ringer ambulansen.
– Vi ser tendensen att man ringer oss för att vårdens väntetid är lång. Man är osäker på hur man ska göra och tar det säkra före det osäkra. Man ringer ambulansen, för att få en "check". Men det är inte så vi jobbar, säger Engström och fortsätter:
– Man måste tänka efter, "Behöver jag en ambulans? Vad kan jag göra själv?". Vi räcker till, men inte mycket mer än så. Det är på marginalen att vi klarar det.
För den som ändå måste tillkalla ambulans är det viktigt att uppge om man uppvisar några förkylningssymptom när man ringer 112, så att ambulanspersonalen kan hantera situationen därefter. Kan ska man vänta utomhus.
Engström rekommenderar att man hämtar ut sin medicin innan julen och har hemma så att man klarar sig. Han påminner om rekommendationerna och att hålla avstånd.
– Jag är rädd att det kommer eskalera nu i sista veckan innan jul, säger Engström.
– Se förbi känslorna lite, var inte otålig. Man blir inte frisk snabbare för att man tillkallar ambulans.