Älskade strömming

De tio fiskbuden.
Inte så kända kanske men de publicerades 1938 i ett häfte som gavs ut av Västerviks Fiskförsäljningsförening. Ett häfte fullt av goda råd och naturligtvis recept på i första hand strömmingsrätter. Färsk, salt, rökt eller inlagd. Bara nyttigheter.

Smaskens. Receptboken

Smaskens. Receptboken

Foto:

Västervik2007-03-05 09:52
Budordet nummer ett löd: Strömming är ett billigt, mycket fettrikt födoämne, som alltid i någon form bör finnas vid en av dagens måltider.
Det tionde budet var kort: Ät fisk! Fisknäring är hälsosam.
I förordet bedyras det nyttiga med att mera fisk och få i sig alla nyttiga vitaminer och fetter. Fettet Omega 3 hade ännu inte kommit på pränt men man visste att fettet var nyttigt vilket bevisades med bland annat en analys av en professor Gunnar Blix i Uppsala.

Ett speciellt förord fanns riktat till alla husmödrar där det ytterligare betonades hur nyttig strömmingen var för det allmänna välbefinnandet och att man borde äta mera av denna ädla fisk.
"Med förhoppning om detta och om en stor plats i hemmens matsedlar för strömmingen och sötvattensfisken överlämnas denna receptsamling till husmödrarna."
Råden i skriften är sedan många innan man går över till själva recepten. Allt ifrån hur man rensar en fisk till hur man skall förebygga fisklukt. Recepten är sedan hur många som helst. Många har ständigt varit aktuella men det finns även "bortglömda" rariteter.

Häftet är tryckt på Ekblads och annonserna är många från klassiska företag som tyvärr inte längre finns.
Om man behövde något gott vid sidan av fiskrätten så handlade man på Nymans eller Helms. Rätterna tillagades bäst i utrustningar från Rundqvist, A P Jonssons och kryddorna kunde köpas hos Engqvists. Redskap till fisket fanns hos Jansson & Wigren och förnödenheter till båten hos Conrad Larsson.
Efter en torgrunda skulle man fika på Fenix och hade man inte handlat fisk kunde man äta "de mycket omtyckta" fiskrätterna på Västerviks Mjölkbar. Andra annonsörer var Garnboden, Centralbryggeriet, Västerbo Rökeri & Konservfabrik, Welin & C:o och många andra.

Häftet är helt enkelt en nostalgitripp. Tyvärr finns den inte bevarad på biblioteket och exemplaret vi tittat i har vi lånat av Roland och Mary Berg på Rådhusgatan. Roland i sin tur har lånat den av Roland Ekström på Nävelsö.
- Jag var på jakt efter ett gammalt recept på kryddströmming och frågade Roland Ekström om han hade något. Svaret blev att jag fick låna en receptbok från Fiskförsäljningsföreningen.
Ett stycke vardagshistoria.
Recept på kryddströmming från boken
5 kg strömming
700 gr salt
500 gr socker
12 gr kryddpeppar
10 gr svartpeppar
10 gr nejlikor
5 gr ingefära
5 gr spansk humle
5 gr kanel
5 gr muskotblomma
5-10 gr sandelfärg
5-10 gr lagerblad
Strömmingen rensas ej, men sköljes väl så att slem och lösa fjäll väl avlägsnas, Sedan den fått avrinna något läggs strömmingen varvvis i ett lämpligt kärl och mellan varven strös den förut väl hopblandade kryddblandningen, med iakttagande av att något mera kommer på det översta varvet.
Överst lägges ett fat eller dylikt som håller strömmingen nere i laken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om