Detta innebär i praktiken att Östra Akademin upphör med sin verksamhet från och med den 30 juni i år.
Svante Peterson på Östra Akademin bekräftar uppgifterna:
- Ja, det stämmer. Från och med i sommar så kommer Alphaskolan ta över tillståndet. Vi har fört diskussioner fram och tillbaka ett bra tag och nu är det klart.
Så Kunskapsnavet AB som driver Alphaskolan har köpt tillståndet av ditt bolag?
- Ja, det har dom. Som många olika slags tillstånd går de att köpa och sälja.
Vad kommer att hända med eleverna som går på Östra Akademin idag?
- De kommer att följa med tillståndet i höst. Den som äger tillståndet ser till att de får slutföra sin utbildning.
Vilken är anledningen till att Östra Akademin slutar med verksamheten?
- Främst är det att vi har för få elever på skolan i dag. De elever som går på skolan är nöjda med sin utbildning men på grund av rykten och osanna historier som spridits av bland annat Västerviks-Tidningen är det svårt att få nya elever.
Hur känns det för dig nu när skolan upphör?
- Jag har känt ett tag att det vad dags att avsluta, det är inte lätt att driva en skola i en liten stad som Västervik. Så när möjligheten dök upp var det ett ganska enkelt beslut.
På Alphaskolan berättar tillförordnade rektorn Joachim Björkman om den nya skolan och svarar så här på VT:s frågor om eleverna från Östra Akademin:
Är ni beredda att ta emot Östra Akademins elever?
- Ja det är vi, eleverna följer med tillståndet så vi är beredda att ta över dem från Östra Akademin.
Joachim Björkman fortsätter:
- Det har aldrig varit något fel på våra ansökningar men man har från Skolverkets sida ansett att vi konkurrerar om samma elever som den kommunala skolan. Elevunderlaget har varit för litet.
Tillsammans med Anna Andersson från föräldrarådet berättar Joachim om den nya skolan som under fyra år ska göra sig beredd att ta emot 270 elever:
- Vi har alltid velat ha en helhetssyn på lärandet och då är det bra att ha möjlighet att följa eleven ända från förskolan, genom låg-, mellan- och högstadiet och kunna erbjuda studier på gymnasienivå, säger Joachim Björkman.
Skolan kommer att erbjuda tre högskoleförberedande program med inriktning mot samhällskunskap, ekonomi och estetisk verksamhet under namnet Alpha International College.
- Namnet säger vad det handlar om. Högskoleförberedande program med internationell prägel. Man ska till exempel kunna förlägga delar av sitt sista år utomlands om man vill. Vi utgår från varje elevs behov och mål. Om man passar bättre på något av programmen vi inte kan erbjuda så ska man så klart gå på det istället.
Anna Andersson från föräldrarådet på skolan är nöjd över utvecklingen:
- Det här är något många av oss föräldrar har velat länge. Vi vill ge våra barn en chans att avsluta sina grundstudier i samma anda som de påbörjades och genom det här får de chansen att göra det.
Från elevernas sida är man också positiva. Evelina Robertsson och Mattias Hallberg tycker båda att det ska bli spännande och båda vill fortsätta på Alpha International College när de är klara med 9:an.
- Här kommer man närmare lärarna och det är en tryggare miljö, tycker Evelina.
- Allting går smidigare också när man är en mindre skola. Saker som man vill förändra går att förändra snabbt. På andra skolor tar det nog längre tid, tillägger Mattias.
Just nu letar man efter en lämplig lokal för verksamheten.
- Lokalen får gärna vara central, säger Joachim. Vi vill att eleverna ska vara ute i verkligheten.
Man väljer att gå ut redan nu för att hinna före eventuella spekulationer om projektet:
- Självklart är ingenting är klart förrän skolan finns där men det ska bli en gymnasieskola i vår regi redan till hösten, säger Joachim.
Vad skiljer er från andra skolor?
- Öppenheten och insynen. Alla är delaktiga, föräldrar, lärarkår och eleverna. Föräldrarna är som lagkaptenen i ett idrottslag och man strävar efter samma mål, att förbereda sitt barn inför studier och livet,. Det handlar om kunskap och kvalitet, före vinst för ägarna avslutar Joachim Björkman.