Almdöden förändrar stadsbilden

Det är inte stormen som fällt almarna på gamla kyrkogården, det är kyrkogårdsförvaltningen. Nu börjar nämligen utrensningen av de almar som anses vara farliga för allmänheten.

Det enda som är kvar är stammen. Almarna kan inte fällas, de riskerar att förstöra gravstenarna som finns intill. Istället tar man ner dem i delar.

Det enda som är kvar är stammen. Almarna kan inte fällas, de riskerar att förstöra gravstenarna som finns intill. Istället tar man ner dem i delar.

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-11-29 00:00

Under denna vecka kommer personal att fortsätta att ta ner de sjuka almarna på Gamla kyrkogården i centrala Västervik. Rensningen började förra veckan och under den närmaste tiden kommer fem träd till att sågas ner. Göran Svensson är trädansvarig på kyrkogårdsförvaltningen och berättar att man haft problem med en skyflift men att arbetet förväntas vara igång under tisdagen. Målet är att få ner de fem almarna under veckan men mycket beror på hur arbetet flyter på.

Allt som allt finns det 26 almar på kyrkans mark vid kyrkogården, cirka 50 procent av dessa är drabbade av almsjukan och ska tas ner. Arbetsinsatserna har fokuserats på de almar som kan vara en fara för allmänheten och dessa har man redan fällt. Nu börjar det förebyggande arbetet med att fälla de träd som är smittade. Hur många man hinner få ner innan snön kommer återstår att se.

Göran Svensson berättar att det inte kommer att bli helt tomt och platt på kyrkogården, det är inte bara alm som växer där, men siluetten kommer att förändras markant.

- Utöver alm växer det kastanj, lind och lönn på kyrkogården. När hälften av almarna försvinner blir det tomt men vi räknar med att återplantera så snart som möjligt.

Göran Svensson berättar att det finns två vägar att gå när det kommer till att ersätta de förlorade träden, antingen planterar man plantor eller så planterar man större träd som hunnit växa till sig.

- Det är en kostnadsfråga. De större träden kräver mer logistik och väldigt mycket mer förberedande arbete.

Nu ska kontakta lantbruksuniversitetet i Alnarp för att höra vilka sorters träd som kan passa för framtiden.

Almdöden

Orsaken till almdöden är att träden drabbas av en svampsjukdom som sprids med almsplintborren.

Almsplintborren äter av barken, då smittas träden av svampsjukdomen.

Svampen angriper näringsådrorna, när kärlsträngen, huvudådern i trädet, täpps igen av svampen börjar trädet dö.

Klimatförändringar har gjort att träd lättare blir känsliga för svampangrepp, forskning pågår för att odla fram träd som är mer resistenta mot sjukdomar och svampangrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om