Allvarlig kritik mot domare
Tvistemål har dragit ut alldeles för lång tid anser JO.
Lagmannen vid Västerviks tingsrätt Nils-Erik Andersson får allvarlig kritik av justitieombudsmannen.
Foto:
Slutomdömet är hårt:
? Nils-Erik Andersson förtjänar synnerligen allvarlig kritik för sin bristfälliga och i vissa fall obefintliga handläggning av mål på sin rotel.
Nils-Erik Andersson dömdes för tjänstefel sommaren 2003 i samband med två tvistemål som tagit orimligt lång tid att handlägga.
Sedan dess har ytterligare två JO-anmälningar kommit in som gäller handläggningstiden vid tvistemål.
Det ledde till att JO valde att göra en inspektion vid Västerviks tingsrätt i augusti i år. Vid inspektionen gick JO igenom de äldsta öppna fallen vid Nils-Erik Anderssons rotel.
Bland de fall som tas upp kan nämnas: 1998 kritiserades Nils-Erik Andersson av JO för att inga åtgärder vidtagits i en tvist från 1996 som gällde ett testamente och ett gåvobrev. Vid JO:s besök i augusti 2004 hade fortfarande inga handläggningsåtgärder vidtagits.
Mars 2002 begärde en pappa, som bara hade umgängsrätt med sitt barn i närvaro av två kontaktpersoner, ytterligare utredning om vårdnaden. Trots påstötningar hade rätten i augusti 2004 inte fattat något beslut eller vidtagit någon åtgärd.
I november 1995 ansökte en familj om att få adoptera en 15-årig indisk pojke. Ärendet komplicerades av att både invandrarverket och socialnämnden avstyrkte en adoption under våren/sommaren 1996. I februari 2000 inkom en hemställan om beslut i ärendet. Ingen åtgärd har gjorts från rättens sida sedan 1996 och numera är ärendet en vuxenadoption.
Nils-Erik Andersson hade på onsdagen inte gått igenom JO:s kritik noggrant nog för att kunna kommentera den för VT, men i samtal med JO har han förklarat misstag i prioriteringen och långa handläggningstider med att arbetsbelastningen varit för hög.
Trots att han arbetat från klockan 07 till 19 så har tiden inte räckt till. Arbetsbelastningen har inte blivit mindre av de diskussioner och byggmöten som hållits med anledning av tingsrättens flytt från Västervik till Kalmar.
I fallet med adoptionen verkar ett misstag begåtts. Fallet fanns inte med i Nils-Erik Anderssons pärm med öppna ärenden. Han var inte medveten om att fallet inte avgjorts. Ingen har gjort honom uppmärksam på ärendet och han kan inte förklara varför bevakningsrutinerna inte fungerat.
JO skriver att den höga arbetsbelastningen på Västerviks tingsrätt har uppmärksammats. Därför kallades en pensionerad domare in som stöd under en tid. Ett antal fall lades över på förstärkningsdomaren, men bland dem fanns inte de äldsta målen.
Enligt JO är en del av de fall som blivit liggande tämligen enkla ärenden, och det finns inte någon rationell förklaring till varför de blivit liggande utan att drivas framåt eller avgöras.
Några åtgärder utöver kritiken blir det inte. JO tycker att det är onödigt med tanke på att Nils-Erik Andersson ska gå över till nya mer enhetliga arbetsuppgifter vid miljödomstolen i Växjö, och att han häromåret dömdes för tjänstefel för två ärenden som kommer från den period som kritiken härrör sig från.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!