För fem år sedan slog de båda klubbarna – som historiskt sett varit varandras antagonister – samman sina seglarskolor för att driva dem med gemensamma krafter, i stället för var för sig.
Man sammanförde sina materiella resurser och sina instruktörer, vilket visade sig vara ett lyckodrag.
Det menar segelskolechefen och seglarentusiasten Mikael "Tjalle" Albinsson som är medlem i båda klubbarna.
– Det är osäkert om vi kunnat fortsätta med seglarskolorna annars, säger han.
Vi befinner oss vid Västerviks Segelsällskap Wikingarnas samlingsplats på Notholmen den här torsdagskvällen, den 1 oktober. Det blåser kyligt. Ett 20-tal personer har samlats och är nu upptagna med diverse förberedelser och aktiviteter.
Några ska ut på en tur innan mörkret faller, andra tar hand om material som snart ska läggas till vinterförvaring.
Det är säsongsavslutning för såväl nybörjare som för dem som nu är inne på sin fjärde säsong och som gått havskappseglingskursen.
På en av de mindre båtarna, en så kallad 606, håller Victor Kornfeld, Levi Rollsjö Lindroos och Julia Dreja, som är nybörjare, på att förbereda sig inför en sista segeltur för säsongen. Nu riggar de båten.
– Kursen har varit toppen, tycker Levi Rollsjö Lindroos.
– Vi har lärt oss att rigga och rigga av båten och vi har varit med om några riktigt bra seglingstillfällen, säger Victor Kornfeld och lägger lite skämtsamt till:
– Och så har vi lärt oss att göra en väldig massa knopar.
Julia berättar att hennes sambo seglar vilket föranlett henne att gå kursen.
Den här sommaren har det rapporterats om att allt fler gett sig ut på sjön som en konsekvens av att många hemestrat under coronapandemin. Många har också gett sig ut för första gången. Något som inte minst sjöräddningssällskapet uppmärksammat.
Men något samband mellan coronapandemin och intresset bland vuxna att lära sig segla ser inte Mikael "Tjalle" Albinsson.
– Nej, intresset för våra kurser började stiga redan för två år sedan, berättar han.
– I år har vi haft 44 vuxna i seglarskolan. Och totalt har vi slussat igenom 102 elever, varav majoriteten är barn och ungdomar.
Hur många vuxenelever har blivit så segelbitna att de skaffat egen båt?
– Nio personer som deltagit i vår seglarskola för vuxna har skaffat egen båt sedan vi började för fyra år sedan.