Allt fler Västerviksbor krigsplaceras på sina jobb

Det förändrade världsläget höjer beredskapen och många kommuninvånare blir krigsplacerade på jobbet.
Det senaste beskedet kom från Kriminalvården, som nu påbörjar sitt arbete med krigsplacering.
Här är läget för sex lokala arbetsgivare.

Kriminalvårdens Åsa Lindberg, regionens Maria Lagerström, kommunens Fredrik Blom, räddningstjänstens Joakim Jansson samt SVT:s Claes Bertilson berättar om beredskapsläget inom sina organisationer.

Kriminalvårdens Åsa Lindberg, regionens Maria Lagerström, kommunens Fredrik Blom, räddningstjänstens Joakim Jansson samt SVT:s Claes Bertilson berättar om beredskapsläget inom sina organisationer.

Foto: Hanna Mi Jakobsson/Pressbilder/VT-arkiv

Västervik2025-02-15 18:00

Rysslands invasion av Ukraina, Sveriges inträde i Nato, kriget i Mellanöstern och politisk instabilitet har påverkat oss.

För att stärka landets förmåga att försvara sig ska beredskapen höjas. Hela samhället ska hjälpas åt så det viktigaste fungerar.

Vid sidan av det militära försvaret ska det civila försvaret se till att hela samhället fungerar och att civilbefolkningen skyddas.

– Det har inneburit att jag och några andra har fått ändrade arbetsuppgifter. En del har under åren fallit i glömska. Det handlar om ny kunskap, omvärldsbevakning och hur samverkan mellan myndigheter ska fungera. Det är viktigt att informera för att skapa ett förtroende hos anställda och allmänhet, säger Västerviks kommuns kriskommunikationsansvarige Fredrik Blom.

Så här svarar några av de större arbetsgivarna i kommunen på hur personalen utnyttjas vid en eventuell höjd beredskap.

undefined
Fredrik Blom, kriskommunikationansvarig, vid Västerviks kommun.

Västerviks kommun, med cirka 3 500 anställda i koncernens olika verksamheter och bolag.

– Absolut har den förändrade världsbilden påverkat frågan för oss. Förra året skapade kommunen en krigsorganisation. Det är upp till varje arbetsplats att avgöra vilka nyckelpersoner som ska krigsplaceras. Hur många det gäller kan jag inte säga. Oavsett om man är krigsplacerad eller inte har man en skyldighet att snabbt infinna sig på arbetsplatsen vid höjd beredskap, berättar kriskommunikationsansvarige Fredrik Blom.

undefined
Ambulansen Västervik, Maria Lagerström

Västerviks sjukhus med cirka 1 200 anställda.

– Regionen arbetar aktivt med sin krigsorganisation och vi krigsplacerar all vår personal, svarar Maria Lagerström, säkerhets- och beredskapssamordnare för Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus.

undefined
Kriminalvårdschefen Åsa Lindberg vid Västerviks anstalten.

Anstalten Västervik Norra med cirka 270 anställda.

– Kriminalvården har påbörjat arbetet med att krigsplacera personal. Krigsplaceringarna är ett fortgående arbete som kommer genomföras två gånger per år. De flesta befattningar har en krigsplacering hos oss, säger kriminalvårdschef Åsa Lindberg.

undefined
Joakim Jansson, säkerhetschef räddningstjänsten i Västervik.

Räddningstjänsten i Västervik, med 140 anställda.

– Vi har ett antal personer krigsplacerade i organisationen vid hög beredskap. Det är säkerhetskänslig information som jag inte kan gå ut med. Vi satte vår krigsorganisation för ett antal år sedan. Den har inte uppdaterats de senaste åren, berättar räddningschef Joakim Jansson.

undefined
Claes Bertilson är presschef på Sveriges Radio.

Sveriges Television och Sveriges Radio med två anställda i Västervik.

– Vi krigsplacerade alla Sveriges Radios tillsvidareanställda och en stor del av visstidsanställda i mars 2023. Det gjorde vi för att säkerställa att våra medarbetare inte tas i anspråk av annan aktör under högsta beredskap. 

– Med krigsplacering säkrar Sveriges Radio att den viktiga verksamheten kan fortlöpa under krig. Majoriteten av våra medarbetare förväntas arbeta med de uppgifter och vid de orter de redan arbetar, säger Sveriges Radios presschef Claes Bertilson.

undefined
Olov Trysberg, chefredaktör, Västerviks Tidningen.

Västerviks-Tidningen, med 11 redaktionellt anställda.

– Gällande Västerviks-Tidningen och NTM-koncernen så finns inga beslut om att krigsplacera personalen, berättar chefredaktör Olov Trysberg.

Det finns mycket att läsa om detta ämne på: krisinformation.se och msb.se. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” har skickats ut till samtliga hushåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!