Allt fler kommuninvånare vill elda hemma

Många vill förstås minska sin elförbrukning när elpriset stiger. Och att skaffa sig flera olika värmekällor tycks vara ett sätt. Uppenbart är i alla fall att intresset för att installera kamin hemma har ökat markant.

"Om man eldar mer än man har tillstånd för, mer än vad eldstaden tål, är risken stor att man får nedsatt ersättning från försäkringsbolaget om olyckan skulle vara framme", säger Roger Landelius.

"Om man eldar mer än man har tillstånd för, mer än vad eldstaden tål, är risken stor att man får nedsatt ersättning från försäkringsbolaget om olyckan skulle vara framme", säger Roger Landelius.

Foto: Kollage TT/VT

Västervik2022-10-29 21:00

Faktum är att kommunen fått in dubbelt så många anmälningar om detta i år jämfört med hösten 2021.

Det berättar Stefan Lundgren som är VVS- och byggnadsinspektör på Västerviks kommun med ansvar för handläggningen av dessa anmälningar.

– Förra året inkom 45 anmälningar och i höst har vi fått in 90 stycken hittills, säger han. 

De flesta skickar in sin anmälan digitalt, via kommunens hemsida. Och om man noga fyller i alla efterfrågade uppgifter där med information om den aktuella eldstaden så kan man få besked ganska fort, trots högt tryck:

– Har vi fått en komplett anmälan, med alla uppgifter, så har man svar inom max en vecka, säger Stefan Lundgren.  

Det ökade intresset bland kommuninvånarna för att installera en eldstad hemma har dock väckt en viss oro. Inte minst hos räddningstjänsten som befarar att detta kan leda till fler sotbränder och överhettningsbränder.

– På miljökontoret har vi ett nära samarbete med både räddningstjänsten och sotarna och vid vårt senaste möte i veckan var detta det stora samtalsämnet, säger Stefan Lundgren.

– Kaminer är ju som regel tänkta för myseldning, ungefär två omgångar, ett par gånger i veckan. Eldar man för hårt finns risk för bränder. 

– Det är dessutom viktigt att man eldar med rätt material, torr ved. När det nu är brist på ved är en farhåga att man inte är lika noga med vad för slags material man eldar med, säger Stefan Lundgren.

Roger Landelius, brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik, uppmanar alla som nu står i begrepp att skaffa sig en kamin inför vintern, eller som tänker ta en gammal eldstad i bruk på nytt, att noga ta reda på vad som gäller för just den eldstad man ska använda.

– De flesta moderna kaminer får man bara elda i en kort stund. Man kan alltså inte börja elda på morgonen och fortsätta hela dagen, säger han.

Han understryker också att man inte ska "snålelda", det vill säga strypa tillgången på syre för att det ska brinna långsammare. Gör man det bildas tjära i skorstenen, vilket kan leda till skorstensbrand.

– Tänk också på att om du eldar mer än två kvällar i veckan så behöver sotaren komma oftare. Även brandskyddskontroller behöver då genomföras med tätare intervall. Ökar man användningen är man skyldig att kontakta kommunens entreprenör för brandskyddskontroll så fristen blir rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!