För 15 år sedan lanserades den första Fairtradeprodukten på den svenska marknaden och 2007 drog Sveriges första Fairtradekampanj igång; Fairtrade Fokus. Maria Granefelt är kommunikationsansvarig på Fairtrade Sverige och hon berättar att rättvisemärkta produkter exploderat de senaste fem åren.
- Det var 2007 det tog fart i dagligvaruhandeln. Då fanns 500 certifierade varor, nu finns det över 1 500.
Maria Granefelt säger att det främst är kvinnor i åldern 25 till 55 som konsumerar Fairtrade, även om unga i stor utsträckning är medvetna om Fairtrade.
- När vi visar märket är det 90 procent av alla unga som känner igen det och vet vad det står för. De unga är inte köpstarka i dag, men de blir det framöver.
Poängen med kampanjen och det årliga Fairtrade Challenge där företag och arbetsplatser över hela landet fikar Fairtrademärkt fika är att nå ut till en målgrupp som de i vanliga fall inte når. Maria Granefelt säger att det är många arbetsplatser som till vardags inte diskuterar Fairtrade, men som den 18 oktober fokuserar på rättvisemärkt. Det är en stor vinst, menar hon.
- Försäljningen av Fairtrade ökar trots att konsumenterna ibland har haft det svårt ekonomiskt under några år. Därför känns det extra positivt, det är ingen trend utan är här för att stanna.