Allt fler uttrar i våra trakter – och fler påkörda

Antalet viltolyckor med utter har mer än fördubblats i vårt län de senaste tio åren, något som hänger ihop med en ökad utterstam.

Viltolyckor med utter har ökat kraftigt i Kalmar län under det senaste decenniet.

Viltolyckor med utter har ökat kraftigt i Kalmar län under det senaste decenniet.

Foto: Maria Hedenlund/Maja Hitij/TT

Västervik2022-01-02 20:00

Att det blir fler och fler påkörda uttrar är ett sorgligt tecken på en i övrigt positiv utveckling: att uttern nu är på stark frammarsch i våra trakter igen, efter att nästan ha utrotats av miljögiftet PCB.

Det tog tid innan det vände, inte minst i vårt landskap, men så småningom började antalet uttrar öka även här. För några år sedan kunde vi berätta att föreningen Rädda Uttern i Småland hade lagts ner, eftersom uttern nu hade ökat såpass mycket.

undefined
Utter är exempel på ett djur som klassas som statens vilt. Bilden är tagen i Överum.

Den utvecklingen har sedan fortsatt. Om man tittar på antalet anmälda viltolyckor med utter de senaste tio åren, har det legat på sju per år i snitt, och drygt elva, om man begränsar sig till den senaste femårsperioden.

Under 2021 har 15 viltolyckor med utter anmälts i Kalmar län. Bara ett år tidigare under perioden har det varit lika många. Det var 2019.

Det kan jämföras med en eller två de tre första åren i tioårsperioden.

Uttern, som är Smålands landskapsdjur, är ett av flera djur som man måste anmäla till polisen om man har råkat köra på. De andra är björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår och örn.

Om man ser en trafikdödad utter, ska man ringa polisen, även om det inte är man själv som har kört på den. Utter räknas nämligen som statens vilt. Det betyder att kroppen ska skickas in till Naturhistoriska riksmuseet för undersökning. Då kan forskarna se vilka gifter som uttern har fått i sig och hur stora mängder det är. På så vis får man också veta hur vattendragen mår.

Tendensen för uttern är likadan nationellt. Enligt Anna Roos, verksamhetsledare för forskning och analys på Naturhistoriska riksmuseet, är det faktiska antalet trafikdöda uttrar fler än viltolycksrådets siffror.

– Antalet döda uttrar totalt har ökat kraftigt i Sverige. Vi har sett en ökning i norra Sverige från 1990 ungefär och i södra Sverige från millennieskiftet. Trafiken är en stor del av det, cirka 85 procent av alla uttrar vi får in har dött i trafiken, säger hon till TT.

Exakt hur många uttrar det finns i Sverige är okänt, men att stammen mår allt bättre är uppenbart.

– Vi får in uttrar från områden som inte haft utter på 30, 40, 50 år, till exempel Öland och södra och sydvästra Sverige. Det visar tydligt att stammen ökar i antal och utbredning, säger Anna Roos till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!