Allt fler utan jobb
Arbetlösheten är uppe i åtta procent.
Foto: ANDERS STEINER Maj-Britt Klingler, Inger Karlsson och Sune Karlsson är tre av de över 500 som varslats om uppsägning på grund av Electrolux nedläggning om några månader.
Foto:
Det är betydligt mycket högre arbetslöshet än i Sverige i övrigt som har 6,2 procents arbetslöshet. Det är också den överlägset högsta siffran bland kommunerna i Kalmar län. Närmast följer Kalmar med 7,3 procent.
Efter den senaste avgången av personal på Electrolux har nu antalet arbetssökande i kommunen ökat betydligt. Totalt var i går 1.794 personer arbetslösa. Av dessa är 1.142 öppet arbetslösa, övriga deltar i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
Arbetsmarknadsläget mörknar, både i Västervik och i länet. De många nya jobb som aviserats syns ännu inte nämnvärt i statistiken även om kriminalvårsstyrelsen redan är igång med att rekrytera till det nya väntefängelset.
Arbetsmarknadsverket sammanställer varje månad arbetslöshetsstatistik från hela landet. Den senaste gäller för oktober i år. Där framgår att det bara är en handfull kommuner utanför Norrland som har högre arbetslöshetssiffror än Västervik.
Det är till exempel de båda dalsländska kommunerna Bengtsfors och Dals-Ed som för några år sedan drabbades av stora företagsnedläggelser och som också blivit av med en hel del av de ersättningsjobb som kom efter. Det är också några värmländska inlandskommuner som har en arbetslöshet på drygt åtta procent, men även Trollhättan där man fortfarande väntar på besked om de resterande över
5 000 jobben på Saab.
Det senaste året har mer än 700 anställda på tiotalet arbetsplatser i Västerviks kommun varslats om uppsägning. I länet hade över 2000 personer varslats sedan årsskiftet, med de anställda på Electrolux, Bombardier i Kalmar och Kährs i Nybro som de största grupperna. Därtill kommer bland annat ytterligare ett 50-tal i Västervik som varslats under oktober och november.
Västervik har de senaste decennierna varit en av de kommuner i länet som haft den högsta arbetslösheten, precis som i dag. Åtta procents arbetslöshet i Västervik är en hög siffra med dagens mått mätt men under lågkonjunkturen på 90-talet var förhållandet mycket värre. I januari 1997 hade vi 3 288 arbetslösa i kommunen, eller 14 procent, då siffran för hela Sverige var 10,6 procent.
Siffrorna i exemplen gäller den totala arbetslösheten, både de öppet arbetslösa och de som deltar i arbetsmarknadspolitiska program av olika slag.
Värst drabbas de unga, som generellt har en betydligt högre arbetslöshet än de äldre. I september hade ungdomarna i åldersgruppen 18-24 år en total arbetslöshet på 16 procent i Västervik enligt Ams statstik över arbetssökande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!