Här är risken att smittas av TBE som störst

Antalet fall av TBE ökar generellt i Sverige, och i Kalmar län löper man störst risk att smittas i de norra och mellersta delarna. "Vi kan se en tydlig ansamling norr om Västervik i trakterna runt Loftahammar".

Förra året skedde en fördubbling av antalet fall av TBE i Sverige.

Förra året skedde en fördubbling av antalet fall av TBE i Sverige.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Västervik2022-05-22 19:00

Det säger Lisa Labbé Sandelin som är smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Hon förklarar att det nationellt sett skedde en ökning av antalet konstaterade fall av TBE förra året i en jämförelse med året innan. 

– Men i vårt län har vi fortfarande relativt få fall per år. Det brukar röra sig om en handfull.

2021 diagnosticerades åtta personer i länet av virussjukdomen, och av dem är man tämligen säker på att fem smittats inom länet och inte någon annanstans, förklarar Lisa Labbé Sandelin. 

– När diagnosen ställts görs en noggrann intervju för att få klarhet i var de mest sannolikt har blivit smittade.

Eftersom fallen av TBE ökar generellt i stora delar av Sverige är rekommendationen numera att låta vaccinera sig om man är en person som vistas mycket i skog och mark.

– Även om risken att drabbas statistiskt sett inte är så stor just där man själv bor så åker man ju i väg ibland till andra platser där risken kan vara högre. Kanske tar man sig en tur till Stockholms skärgård där en helt annan situation råder, säger Lisa Labbé Sandelin.

undefined
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin tycker att man ska överväga att vaccinera sig om man är en person som vistas mycket i skog och mark.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa att det förra året totalt rapporterades in 533 fall av TBE. En fördubbling jämfört med året innan och det högsta antalet fall på nationell nivå som rapporterats in i Sverige. 

Flest fall anmäldes under september månad och majoriteten blev smittade inom landet.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror den stora uppgången under fjolåret på flera olika faktorer. Som till exempel:

En uppgång i smågnagarpopulationen under år 2020, det vill säga skogssork och skogsmus. TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus, och värddjur är främst gnagare.

Gynnsamma väderförhållanden för fästingar och människor att träffa på varandra utomhus.

Likaså kan pandemin ha bidragit, eftersom fler människor än vanligt vistades ute i naturen och riskerade att bli fästingbitna.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen en till två veckor.

Kommentar: Sjukdomen finns även på flera platser i de övriga Östersjöländerna, inte minst på Åland samt i östra och centrala Europa. En annan variant av TBE-viruset förekommer i Ryssland och stora delar av norra Asien där taigafästingen finns. Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!