Det säger Martin Unell, vid länsstyrelsens naturskyddsenhet.
Han tror att skogsbruket på sikt kommer att behöva förändras, att man mer och mer kommer att använda sig av hyggesfria metoder där känsliga arter har sin hemvist. Det vill säga, att man undviker kalavverkning och i stället använder sig av en aktsammare metod som innebär att man successivt plockar ut timmer.
– Det här är inte en förändring som sker över en natt. Men jag kan se en försiktig ökning av mer skonsamma skogsbruksmetoder, säger han.
Han poängterar att den som äger skog och ska avverka har ett ansvar att gynna mångfalden och att kartlägga vilka skador som kan uppstå i samband med en avverkning.
– Man har ansvar att skaffa sig kunskap om de här frågorna och att ta miljöhänsyn.
– Vid kalavverkning på större områden är det ju så att förutsättningarna för vissa arters överlevnad försämras.
Martin Unell anser att det är olyckligt att enskilda skogsbrukare kommer i kläm.
– Det finns ju två sidor av myntet. Och när vi får in en dispensansökan gäller det för oss att tillsammans med skogsägaren och Skogsstyrelsen försöka hitta en väg framåt, för ett livskraftigt skogsbruk, men där arterna kan överleva.
– I takt med att fler fynd om hotade arter rapporteras, och därmed också fler dispensansökningar inkommer till länsstyrelsen, blir också väntetiden, innan man som skogsägare kan få ett besked, allt längre. Detta ställer också till det för markägaren.
Vad skulle du ge för råd till skogsägarna? Hur bör de hantera situationen när antalet inrapporterade fynd av skyddsvärda arter ökat drastiskt på kort tid?
– Med mer kunskap om vilka arter som har den egna skogen som livsmiljö får man möjlighet att slippa överraskningar, man kan anpassa brukandet eller söka dispens i god tid.
Att den biologiska mångfalden minskar i Sverige är ett faktum som även betonas från länsstyrelsen sida.
– Precis som vi människor behöver växter och djur livsutrymmen av tillräcklig yta och kvalitet för att må bra. Det är också grunden för att vi människor ska fortsätta få alla de nyttor som naturen ger oss, även kallade ekosystemtjänster.
– Vi vet att väldigt många arter är beroende av skogar med en kontinuitet av träd som får bli riktigt gamla. Försvinner de försvinner livsmiljön och ekosystemet utarmas.