Allt fler sätter in alkolås

Förra året satte transportföretaget Green Cargo in alkolås i alla sina lastbilar. Chaufförerna var från början lite skeptiska eftersom de trodde att alkolåsen skulle innebära mer arbete och krångel med ny teknik.

Extra stöldskydd. Varje alkolås är kopplat till en speciell bil. Låsen är portabla och förvaras inte i bilarna. Det har gett bilarna ett extra stöldskydd.

Extra stöldskydd. Varje alkolås är kopplat till en speciell bil. Låsen är portabla och förvaras inte i bilarna. Det har gett bilarna ett extra stöldskydd.

Foto:

Västervik2006-09-05 00:25
- Då var jag lite tveksam, men i dag tycker jag att det borde finnas en lag som krävde att alla fordon hade alkolås, säger Anders Wiman som är fordonsansvarig.
När lastbilschauffören Claes-Göran Törnkvist ska starta sin Scania räcker det inte med en nyckel. Han måste först blåsa i ett portabelt alkolås. Alkolåset kommunicerar med lastbilen på upp till 15 meters håll, ungefär som ett vanligt fjärrlarm till en bil. Han blåser när han går över Green Cargos uppställningsplats alldeles vid Centralstationen i Norrköping.
Han får blåsa överraskande länge, säkert fem-sex sekunder, innan apparaten piper till och godkänner själva blåsningen. Sedan analyseras provet och efter ytterligare några sekunder får Claes-Göran Törnkvist okej. Först nu kan han klättra in i lastbilen och starta sin bil.
- Det har faktiskt hänt att jag inte kunnat starta bilen, men då har det varit fel på alkolåset, säger han.

Varje alkolås är kopplat till en specifik bil och dess immobilizer. Utan godkänd utandning ska alltså bilen inte kunna starta. Eftersom det trots allt blir fel på utrustningen ibland finns det dock ett sätt att göra det, men det är komplicerat och omgivet av hårda säkerhetsrutiner. Chauffören måste först berätta för den tekniska supporten exakt vad som är fel med låset och därefter måste en chef måste godkänna att en komplicerad kod lämnas ut. Det går dessutom bara att göra en gång, sedan måste utrustningen installeras om.
- Det måste finnas en sådan metod, för tänk om utrustningen går sönder när en bil med släp befinner sig längst bort på sin tur? Chauffören kan inte bli stående där utan måste kunna köra hem. Det har aldrig hänt oss, men det är därför det trots allt finns ett sätt att starta bilarna även om inte alkolåsen fungerar, säger fordonsansvarige Anders Wiman.

Allt fler transport- och bussföretag väljer att sätta in alkolås i sina fordon. Bland de första som valde att göra det var just det statligt ägda Green Cargo, som tidigare var en del av SJ. Beslutet att satsa på alkolås togs redan 2004 men låsen kom på plats först under förra året. Tiden där emellan gick åt till att förankra beslutet i hela organisationen och prova ut rätt alkolås.
När företagets medarbetare i Norrköping fick höra talas om låsen var inte uppslutningen omedelbar. Man hade inget emot själva testet, däremot var man rädd för tekniska problem.

Att installera alkolåsen i Green Cargos 150 lastbilar kostade 15 000 per fordon. I åkeribranschen, där marginalerna är låga, är inte det en oväsentlig investeringskostnad. Men det är inte bara lastbilarna som försetts med alkolås, utan alla företagets bilar.
Chaufförerna behöver bara blåsa i alkolåset när de startar bilen på morgonen och om de låter bilen vara avstängd i mer än en halv timma. För Claes-Göran Törnkvists del innebär det att han oftast blåser två gånger. Det finns chaufförer som blåser upp till fem-sex gånger, men det är ingen som klagar så länge låsen fungerar.

En annan effekt alkolåsen har är att lastbilarna blivit svårare att stjäla. Med alkolåset blir det mycket svårare eftersom tjuven inte kan tjuvkoppla en lastbil utan att ha just den bilens alkolås - vilket är inlåst på ett kontor och inte förvaras i bilen.
Förra året ledde satsningen på alkolås till att Green Cargo fick vara med i Systembolagets tv-reklam för olika nykterhetsprojekt. Och det är väl där någonstans som företaget hoppas få igen de satsade pengarna, att upplevas av kunderna som en säker och seriös speditör. Fast för Anders Wiman innebär det också att sover lite bättre på natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om