- Jag tror att det kommer mer och mer, säger Tua Spengler, hälsokoordinator.
Det finns ingen statistik över det totala antalet recept på fysisk aktivitet i länet. Runt 1 000 patienter har hittills i år varit knutna till någon livsstilsmottagning – vid hälsocentralerna – men det står inte hur många som fått motion på recept. Många hälsocentraler väljer att arbeta med andra hjälpmedel, som motionsdagbok och stegräknare.
Helt klart är i alla fall att ingen hälsocentral i länet har skrivit ut så många recept på fysisk aktivitet som Stora Trädgårdsgatan: närmare 150 sedan den 1 mars förra året.
På Stora Trädgårdsgatan jobbar Tua Spengler och Lena Ohlsson som hälsokoordinatörer. Det är dem patienterna möter, när de får motion på recept.
Innan dess har de träffat en läkare, som undersöker dem och gör en bedömning efter de metabola kriterierna: övervikt (i synnerhet bukfetma), högt blodtryck, höga blodfetter och risk för typ II-diabetes. Om det inte verkar så bra, skrivs ett recept på fysisk aktivitet.
Sedan är det Spengler och Ohlsson som, i samråd med patienten, funderar ut lämplig träningsform.
- Man får diskutera med patienten vad de tror att de ska klara av, säger Tua Spengler.
Hon upplever att många tycker att det känns tryggt att receptet varar i ett helt år, och att hälsocentralen följer upp vad som händer. Samtidigt är många patienter otåliga. De vill se effekter fort.
- Men då brukar jag säga: hur många år har det tagit att bygga upp den här vikten?
Hon uppmuntrar dem att mäta små framgångar. Lite motion är bättre än ingen motion.