Allt fler nyanlända får jobb i länet

Andelen nyanlända som får jobb i Kalmar län ökar. En orsak är att bilden av den nyanlända har förändrats. Det menar Lars Borgemo, chef på Arbetsförmedlingen i Västervik.

Allt fler nyanlända får jobb. Lars Borgemo, chef på Arbetsförmedlingen i Västervik tror att det har många orsaker.

Allt fler nyanlända får jobb. Lars Borgemo, chef på Arbetsförmedlingen i Västervik tror att det har många orsaker.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-04-18 07:00

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån hade 19,3 procent av de flyktingar som kom till Kalmar län 2007 fått jobb tre år senare. Av de flyktingar som anlände sex år senare, 2013, hade hela 40,1 procent arbete efter tre år. Det innebär alltså att andelen kommunmottagna flyktingar som fått jobb på tre års sikt mer än fördubblats på sex års tid.

– Jag har arbetat med nyanlända i 15 år och antingen har folk haft bilden av att nyanlända inte klarar någonting eller att de är kulturförstörande terrorister. Min erfarenhet är den stora klungan i mitten som är som vem som helst, säger Lars Borgemo, som tidigare arbetade på Migrationsverket och sedan 2016 är chef på Arbetsförmedlingen i Västervik.

Han menar att orsakerna till att allt fler flyktingar får jobb är flera. Ett skäl är att arbetsmarknaden har blivit bättre.

– Bilden av den nyanlända har ändrats i positiv riktning. Fördomarna har minskat och då är det lättare att anställa nyanlända, särskilt om andra företag gått före. Det handlar också om allt arbete som gjorts i länet, av bland annat föreningar och företag.

Lars Borgemo menar också att satsningar på så kallade extratjänster och snabbspår för nyanlända har gett en positiv effekt. Extratjänster är jobb som finns inom offentlig sektor och jobben är precis som det låter extra resurser på arbetsplatsen.

– Det har varit en väldigt stor ökning av extratjänster inom kommunerna.

Lars Borgemo lyfter också fram jobbsatsningar på Scania i Oskarshamn samt det pågående integrationsprojektet på CNH Industrial i Överum. Vi har tidigare skrivit om CNH Industrials satsning. Överumsföretaget bestämde sig för att bli självförsörjande i ett kompetensförsörjningsperspektiv och i mars i år hade projektet lett till att totalt sju personer anställts.

Enligt Lars Borgemo kommer det att råda stor brist på arbetskraft i Sverige redan 2020. Det beror på att Kalmar län är ett utflyttarlän och andelen länsinvånare som går i ålderspension ökar.

– Antingen får vi sänka ambitionerna eller effektivisera och digitalisera. Eller så kan vi se till att Sverige får mer arbetskraft.

Lars Borgemo menar att Sverige behöver mer arbetskraft.

– Sverige mår bra av det, världen mår bra av det och jag tror att samhället mår bra av det också.

Så många har fått jobb

Andel kommunmottagna flyktingar (folkbokförda och 20-64 år gamla) som fick jobb efter tre år:

Fick jobb år:

2010: 19,3 procent

2011: 19,2 procent

2012: 16,7 procent

2013: 18,9 procent

2014: 20,7 procent

2015: 36,1 procent

2016: 40,1 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!