Allt fler mister rätt till a-kassa

De tre senaste åren har arbetsförmedlingens ifrågasättanden av rätten till a-kassa ökat kraftigt i länet. Från 311 fall år 2005 till 494 år förra året.

Bättre rutiner. Adele Larsson menar att bättre rutiner hos Arbetsförmedlingen är den största anledningen till att fler personer med a-kassa får sin ersättning ifrågasatt.Foto: Anders Liljegren

Bättre rutiner. Adele Larsson menar att bättre rutiner hos Arbetsförmedlingen är den största anledningen till att fler personer med a-kassa får sin ersättning ifrågasatt.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-07-28 00:25
- Den stora ökningen kan ha flera orsaker men den främsta tror vi beror på att vi har hittat bättre rutiner här på kontoret vad det gäller underrättelser. Vi har särskilda personer som är ansvariga för kontrollfunktionen gentemot a-kassan. Dessa personer har fått lite extra utbildning om kontrollfunktionen och hjälper också till att bevaka att exempelvis personer som fått en jobbanvisning verkligen söker den utannonserade tjänsten, säger Adele Larsson på arbetsförmedlingen i Västervik.
- En annan orsak är att vi har fått ett tydligare uppdrag från regeringen att hålla jobbfokus, matcha och se till att folk kommer i jobb. Och så finns det fler jobb att söka, vilket ger fler anvisningsmöjligheter.
Till och med juni i år hade 1426 lediga jobb utannonserats i Västerviks kommun, jämfört med 1010 stycken vid samma tidpunkt förra året.
Under samma period har antalet arbetslösa i Västervik minskat från 1074 till 775.

För att få a-kassa måste man stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka jobb. Av de personer vars rätt till a-kassa ifrågasatts av arbetsförmedlingen har en stor del låtit bli att söka jobb de blivit anvisade, eller skrivit jobbansökningar som tydligt visar att de inte vill ha jobbet. Några har rest utomlands och inte kunnat infinna sig på arbetsförmedlingen eller haft möjlighet att ta ett jobb inom 24 timmar.

Kontrollen av de arbetslösa med a-kassa sker bland annat genom samarbete mellan arbetsförmedlingen och företagen.
Arbetsförmedlingen anvisar sina inskrivna jobb och stämmer sedan av med företagen om personerna sökt. Har de inte det kontaktar de a-kassan.
- Vid en underrättelse till a-kassan ger arbetsförmedlingen sin beskrivning till a-kassan och sökande får också chans att yttra sig. Sedan är det a-kassan som beslutar om ersättningen ska dras in, sättas ned eller lämnas orörd. Det är nog de flesta införstådda med, säger Adele Larsson.

Den 2 juli i år skärptes kraven kring a-kassa, så att man inte längre kan begränsa sig till ett yrke.
Detta kan också komma att påverka anmälningarna till a-kassan.
- Nu måste man söka alla jobb som man kan få. Det kan betyda att man måste arbeta som lastbilschaufför tills man hittar sitt specialistyrke, det är en liten uppdatering, säger Adele Larsson.
Underrättelser till a-kassan till och med 30 juni
Siffrorna inom parentes anger totalt per år
Kalmar län Västervik
2005 183 (311) 34 (46)
2006 224 (494) 34 (67)
2007 439 29
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om