I ett tvåårigt regionalt samarbete har landstingen i Kalmar, Östergötlands- och Jönköpings län skaffat sig en bild över hur läget ser ut på överviktsfronten. Enligt Anna-Maria Norén, folkhälsoutvecklare inom landstingen i Kalmar län, har syftet varit att skapa se hur olika län hanterar sina liknande hälsoproblem. Resultaten har redovisats i en regional folkhälsoatlas.
- Vi letar goda exempel som alla kan ha nytta av. I Jönköpings län är man långt fram och där finns en bra tendens där befolkningens vanor förbättras, säger hon.
I Kalmar län ser det både dystrare och bättre ut, särskilt inom en grupp, vuxna män.
- Antalet överviktiga män har ökat med sju procent från 2004 till 2011 och ligger i dag på 47 procent. Elva procent klassas som feta. 58 procent av männen är alltså överviktiga eller feta.
Resultatet på 11 procent feta är däremot lägst i undersökningen. Fetma är klassat som ett sjukdomstillstånd, medan övervikt är en så kallad riskfaktor på väg mot fetma.
Enligt Anna-Maria Norén finns det en risk att siffrorna döljer ännu fler överviktiga män, det statistiska underlaget får man genom självrapportering och där finns det en benägenhet att rapportera mer fördelaktiga resultat. Samtidigt använder man sig av stickprov vilket gör att man också kan "träffa" fel. Men faktum kvarstår, varannan man i Sverige klassas som överviktig.
Anna-Maria Norén berättar också att vissa grupper är överrepresenterade i statistiken och att problemet är av socioekonomisk karaktär. Lågutbildade personer med lägre inkomst är överrepresenterade.
- Det är en jämlikhetsfråga. Undersökningar visar att man i ett samhäller med större klyftor mår sämre något som också är kopplat till hälsovanor.
I Jönköpings län har man länge kartlagt hur det ser ut och det är något som Anna-Maria Norén efterlyser i Kalmar län också.
- Det är viktigt att vara medveten om problemet för att kunna göra någonting åt det. Vuxna män är en svår grupp att nå, de söker inte hjälp i samma utsträckning.
Hur ska man nå dem då?
- Det är egentligen en öppen fråga till allmänheten, vi behöver nya grepp för att nå fram med budskapet.
Anna-Maria Norén efterlyser också vårdprogram för vuxna, något som i dag saknas i Kalmar län, och en ökad samverkan mellan alla samhällsaktörer. Hon menar att det måste bli lättare att göra bättre val i vardagen.