Allt fler kvinnor startar företag

Antalet kvinnliga företagare har ökat i Kalmar län. Det visar den barometer som Almi företagspartner ger ut varje år och som presenterades i går. Även i Västervik är andelen kvinnor som vill starta företag hög.

Västervik2006-06-27 00:25
- Merparten av de som går våra kurser för att starta eget företag är kvinnor, säger Per Malmström på Almi i Västervik.
Några exakta siffror finns inte, men på en av de kurser som nyligen hölls var 67 procent av de 48 deltagarna kvinnor, berättar Per Malmström.

Det är också en bild som bekräftas på länsnivå.
Samtidigt som andelen kvinnliga företagare i de flesta av landets län är oförändrat jämfört med tidigare år är utvecklingen betydligt mer positiv i Kalmar län.

Enligt de företagskonsulter som Almi tillfrågat i barometern har det skett en klar ökning av antalet kvinnliga företagare i länet. Framför allt handlar det om nystartade företag inom tjänste- och handelssektorn.
- Vi har en gammal god tradition av kvinnliga företagare i länet. Sedan början av 2000-talet har vi märkt ett ökat intresse från kvinnor som vill starta företag, säger Anders Lotsengård, vd för Almi företagspartner i Kalmar län.
Exakt varför andelen är hög just i Kalmar län är något som Almi inte har svar på.

Länet är ett industrilän, säger Anders Lotsengård, och det skulle egentligen tala emot att så många kvinnor är intresserade av att starta företag.
Men kanske är det just därför som många kvinnor väljer att bli egenföretagare, fortsätter han.
- Det här är min högst personliga bedömning, men eftersom många arbetstillfällen finns inom tillverkningsindustrin så är det möjligt att många kvinnor känner att de måste starta eget för att få ett jobb de trivs med.

För att öka andelen ännu mer efterlyser nu Almi bland annat att fler delar av den offentliga sektorn läggs ut på privata aktörer. Det skulle enligt Anders Lotsengård skapa fler lokala företag inom vård, skola och omsorg.


- I länet har vi ovanligt få avknoppningar från det offentliga. Men med fler privatiseringar öppnas helt nya möjligheter för företagarna i länet, säger han och fortsätter:
- Landstinget väljer oftast att själva driva verksamheter som skulle kunna läggas ut på externa företag. Det är något som stänger en marknad där framförallt kvinnliga företagare väljer att etablera sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om