Mats Johansson är servicechef när det gäller skadedjur hos Anticimex, som precis har flyttat till nya lokaler på Kolonivägen i Västervik.
Om man tittar på bolagets statistik för de två senaste åren i Västerviks kommun, ses en markant ökning av antalet bekämpningar av råttor och möss: från 293 fall år 2021 till 502 året därpå.
– Råttor är ett ständigt och ihållande bekymmer. De ökar både här och på riksnivå, säger Mats.
Förr var det gnagarår vart fjärde år. Så är det inte längre. Det har blivit allt svårare att förutse när topparna ska komma, och mössen har även ändrat sitt beteende.
Tidigare var det flest saneringar av skogsmöss på hösten, när det börjar bli kallt ute. Nu är det problem även på sommaren. Det har med torkan att göra. Regnfattiga somrar betyder brist på mat och vatten i naturen, och då söker sig mössen in.
Både råttor och möss kan orsaka skador på huset genom sitt gnagande. För att se om det finns möss i en fastighet, kan man använda sig av digital övervakning: en fälla med sensor visar om det har varit någon mus där.
Det näst vanligaste skadedjuret som Västerviksborna kontaktar Anticimex om är getingar, men där har antalet ärenden minskat något, från 384 stycken år 2021 till 350 i fjol.
Även getingarna har blivit mer oförutsägbara. Det gamla mönstret med geting-år vartannat år tycks vara brutet, eftersom det senaste geting-året var 2018. Dock är det stora lokala variationer hur mycket getingar det är.
Är våren kall, blir det ofta färre getingar. Om drottningen fryser ihjäl, kan hon ju inte grunda ett nytt samhälle.
Myror är det tredje vanligaste bekymret, när det gäller skadedjur i Västerviks kommun, och där är hästmyran den kanske jobbigaste. Den anlägger flera bon och kan vara svår att bli av med. Det gäller att hitta huvudboet, och gräva bort det, men det kan ligga upp till 25 meter från huset i en gammal stubbe, till exempel.
Antalet saneringar av myror i Västerviks kommun har ökat från 175 till 211 de två senaste åren.
– Det är relativt vanligt med hästmyror. Under sommarmånaderna händer det att vi åker på det varje vecka i Västerviks kommun, säger Mats.
Hästmyran är den största myran i Sverige, mellan sex och 18 millimeter i längd. Det är en träskadeinsekt som kan göra stor skada.
– Är det ett stort angrepp kan man höra hur myrorna knaprar, säger Mats.