Här är vanligaste bilmärkena bland a-traktorer

Volvo är det i särklass vanligaste bilmärket bland a-traktorerna i Västerviks kommun. Men här finns även exklusivare märken, som Porsche och Mercedes-Benz.

Oliver har haft flera a-traktorer tidigare, men när han fyller 18 i sommar planerar han att skaffa en riktig bil.

Oliver har haft flera a-traktorer tidigare, men när han fyller 18 i sommar planerar han att skaffa en riktig bil.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2022-01-09 20:00

Allt fler kör a-traktor efter att reglerna ändrades den 15 juli 2020. Det som hände var att de tekniska kraven förenklades, så att det skulle vara möjligt att även bygga om automatväxlade bilar till a-traktorer. 

Innan ändringen var det vanligaste att a-traktorerna byggdes av Volvobilar. Det är det fortfarande – men under förrförra året började även andra, exklusivare märken synas bland de bilar som byggts om. 

I Västervik ser trenden ungefär ut som i resten av landet. Här fanns 155 bilar som byggts om till a-traktorer i fjol, enligt färsk statistik från Transportstyrelsen. Volvo toppar överlägset listan med drygt 93 fordon, följt av Nissan (22) och BMW (12). På listan finns även en Mercedes-Benz, en Porsche, tre Audibilar och tre Suzuki, bland annat. 

undefined
Oliver har haft flera a-traktorer tidigare, men när han fyller 18 i sommar planerar han att skaffa en riktig bil.

Västervikskillen Oliver Andersson, 17 år, köpte sin första a-traktor en månad innan han fyllde 15. Han har mest kört Volvobilar, men ägde även en Nissan under en period. Nu har han återigen en Volvo. 

– Den modellen jag har nu är lite nyare. Jag gillar dem, de är bekväma att sitta i. 

Oliver Andersson gissar att Volvos popularitet handlar mycket om att de ofta är billiga att köpa in och bygga om. Att även exklusivare märken nu seglar in på listorna över de vanligaste bilmärkena tror han framför allt beror på den nya lagen, som inte längre kräver att man kapar av bakdelen av bilen och gör om den till ett flak. 

– Nu räcker det att man viktar den. 

undefined
Antalet a-traktorer har ökat rejält på senare år.

Han förklarar att en a-traktor måste ha minst 60 procent av sin vikt på den drivande axeln. Den ska inte kunna köras i mer än 30 kilometer i timmen, och får inte ha bagageutrymme eller plats för passagerare i baksätet. 

Hur kommer det sig att du valde att skaffa a-traktor? 

– Först hade jag tänkt köpa en moppe, men sen tyckte jag det kändes tråkigt. Fördelen med a-traktor är att man slipper frysa på vintern och kan ha ac på sommaren. Man kan ställa sig och snacka med kompisar, och man kan även köra lite längre sträckor än man skulle göra med moppe. 

Många i Olivers kompisgäng har också a-traktor, och ett tag träffades de ofta med sina fordon på Coop-parkeringen i Västervik. Men nästa år fyller Oliver 18, och då kommer han skaffa en vanlig bil i stället. 

– Jag vet inte vilket märke det blir, men jag funderar på en Volkswagen Passat. 

undefined
Oliver Andersson går byggprogrammet på gymnasiet i Gamleby och tar ibland a-traktorn till jobbet.
Här är alla bilmärkena

Volvo: 94

Nissan: 22

BMW: 12

Scania: 5

Suzuki: 3

Audi: 3

Mazda: 3

Mitsubishi: 2

Volkswagen: 2

Willys Overland/Willys Jeep: 2

Opel: 1

Hanomag: 1

Peugeot: 1

Porsche: 1

Saab: 1

Ford: 1

Mercedes-Benz: 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!