Allt fler barn har egna mobiltelefoner

Foto: Jessica Gow Vissa har en ny telefon, andra har en gammal.

Foto: Jessica Gow Vissa har en ny telefon, andra har en gammal.

Foto:

Västervik2005-04-16 00:25
På Lillholmsskolan i Stockholm har nästan alla barn i sjuan egen mobiltelefon. Men att ha den senaste modellen är inte så viktigt.
- Förr ville jag alltid ha en fin telefon, men nu bryr jag mig inte så mycket. Det viktigaste är att den fungerar, säger Rami Bahnan.
Det finns två sjundeklasser på Lillholmsskolan. Klasserna har ungefär 40 elever tillsammans. Av dem har alla utom sex egen mobiltelefon.
- Man behöver mobilen. Det är bra om något skulle hända eller någon behöver få tag på en, säger Sara Harrami.
- Jag behöver min mer nu än när jag fick den. Jag gick i fyran och jag fick den mest för att mamma och pappa skulle kunna få tag i mig.

Rami och Sara går i samma klass som Ninnie Dahlström och Kalle Linden. Alla har kontantkort i sina mobiler utom Ninnie.
- Jag har ett abonnemang. Jag får ringa för 200 kronor i månaden, men jag använder min telefon ganska lite. Jag vet inte ens vad det är för sort eller vad den heter, säger hon.
Den heter Motorola C550. Den är ganska ny och har kamera, men Ninnie tycker att den är dålig. Rami har nyast telefon, en Sony Ericsson K700.

Rami fick telefonen i present. Den har massor av funktioner. Man kan videofilma, fota och ha mp3-låtar på den.
- I början höll jag på jättemycket med alla funktioner, men sedan tröttnade jag. Jag har sex-sju låtar nedladdade, men jag lyssnar aldrig på dem. Det enda jag använder telefonen till är att ringa.
Kalle har en Motorola V525. Den har också kamera.
- Jag använder den ibland, men inte så ofta. Jag tar lite bilder på min lillebror ibland, säger han.
Sara har den äldsta mobilen, en Nokia 3310.
- Den är stor och ful, men jag bryr mig inte. Jag hade en nyare, men pappa tog den och gav mig sin gamla. Jag ska få en ny, men det är inte så viktigt, säger hon.
- Jag tycker inte att mobiltelefonen är en viktig pryl. Den är inget man behöver ha runt halsen för att visa andra. Jag vill bara att den ska fungera, det är det enda som är viktigt.
Hon säger också att det inte spelar någon roll om man har en telefon eller inte, att man inte är töntig för det.
- En del får kanske inte någon av sina föräldrar.

Kalle, Sara och Rami vet inte riktigt hur mycket de ringer för varje månad. De tankar sina mobiler någon gång i månaden, ibland varannan månad. Ingen av dem använder sin månadspeng för att betala mobilen.
- Nej, jag får pengar av mamma och pappa till mobilen när det behövs. Ibland har jag inga pengar alls och kan inte ringa. Det är inte så farligt, säger Kalle Linden.

Att skicka sms är populärt, men det är bara Sara som gör det av de fyra.
- Det är billigare att skicka sms än att ringa, därför gör jag det. Ofta ringer kompisarna tillbaka sedan, säger hon.
Många får en mobiltelefon för att föräldrarna vill att det ska gå att nå barnen. Eller för att ha om det uppstår något problem eller om något allvarligt händer. Det gjorde det en gång för Sara.
- Jag ramlade i en vattenpöl och blev alldeles blöt. Då ringde jag efter mamma och pappa, för jag behövde nya kläder, säger hon.
Hjälpte det?
- Nej, för de hade inte sina mobiltelefoner påslagna, säger Sara och skrattar.
Ibland fungerar inte ens mobiltelefonen i krisläge tydligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om