Varför anmälningarna har ökat i så hög grad i riket vet man inte. Regeringen ska tillsätta en utredning för att få svar på frågan. Det verkar också som om att det grova våldet inte ökar. Däremot har anmälningar rörande de små barnen, 0-6 år nästan fördubblats under 2000-talet. Oftast handlar det om en form av aga, skakningar, ryck i armar och sådant våld som inte lämnar stora yttre skador. Däremot sätter de sig starkt i psyket på de misshandlade barnen och kan på små barn vara direkt livsfarligt, vilket flera undersökningar slår fast.
Viktigt att konstatera är också att antalet anmälda brott inte nödvändigtvis speglar den verkliga bilden, mörkertalet i den här typen av brott är mycket stort, särskilt brott som begås av vuxna mot barn.
Enligt Tove Ferngren på socialförvaltningen i Västervik är problemen i dag nödvändigtvis inte större, däremot finns det en tendens att flera anmäler brott som begås.
Tove Ferngren berättar också att socialförvaltningen har blivit bättre på att fånga upp signaler på att allt inte står rätt till. Flera privatpersoner hör även av sig tidigare till socialförvaltningen och polisen, redan när man har en misstanke om att barn blir misshandlade. Vid misstanke om barnmisshandel är det sedan polisen som tar över fallet och gör en utredning.
- På socialförvaltningen gör vi en skyddsbedömning. Misshandel av den här sorten sätter sig mycket på psyket hos barnen och det är därför som vi arbetar tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, skolförvaltningen och polisen i de här frågorna.
Många har också fått en ökad medvetenhet när det gäller barnmisshandel, menar Tove Ferngren. I dag ser vi mer på barn som individer med egna rättigheter och behov och inte som en grupp. Vi har också en större medvetenhet om vad som faktiskt klassas som misshandel och märker därför när barnen utsätts för ett brott.