Allt färre barn färdas i framsätet
Nu köper många barnfamiljer bilar med krockkudde i passagerarsätet. Det kan få ödesdigra konsekvenser för småbarnen. I dessa bilar kan barnen inte sitta bakvända i framsätet, det säkraste sättet för små barn att färdas.
Forskarens råd. Maria Krafft, trafiksäkerhetsforskare på Folksam förespråkar att små barn ska sitta bakåtvända i framsätet. Foto: Jack Mikrut/Pressens Bild
Foto:
En säkerhetsutrustning som hotar säkerheten. Så ser verkligheten ut i många nyare bilar. Det handlar om krockkudden i passagerarsätet, vilken blir allt vanligare i allt fler bilmodeller. Kudden tvingar barnen att flytta till baksätet, där de ofta får sitta framåtvända och därmed blir färden betydligt farligare.
- Vi har fruktat den här utvecklingen länge. Det är en väldigt negativ trend, säger Maria Krafft.
Rent teoretiskt kan barn färdas lika säkert bak som fram. Men då krävs det ett baksäte med gott om benutrymme, för barnstolen måste hänga över säteskanten utan att lutas mot framsätet. Dessutom måste bilstolen ha en sorts pinne som stagar upp stolen från golvet. Men sådana bilstolar är sällsynta, likaså bilar med så generösa utrymmen.
Undersökningar från USA tyder på en ökad olycksrisk när barn eller spädbarn sitter i baksätet. I framsätet får barnstolen naturligt stöd av instrumentbrädan och behöver därför inte stagas upp från golvet. Men om en krockkudde utlöses med ett barn i bilbarnstol i passagerarsätet förvandlas platsen till en dödsfälla.
- Dessutom tillkommer den sociala biten. I baksätet får barnet ingen kontakt med de vuxna, barnen tittar ju bakåt där ingen sitter. Det gör barnet missnöjt och skapar en stressigare resa, vilket i sig är en riskfaktor, säger Maria Krafft.
Folksam har tagit initiativ till att samla bilbranschen för en öppen diskussion. Det som föranlett initiativet är att det nu börjar komma många modeller med krockkudde som bilägaren själv kan koppla i och ur. Tanken är god, men funktionen tveksam, enligt Maria Krafft.
- Det är att flytta över allt för stort ansvar på bilägaren. Hur ska man komma ihåg om man kopplat ur den eller i den? Ska man göra det varje gång man växlar mellan en vuxen och ett barn fram? Hur lätt blir det inte att man glömmer koppla ur den när barnet sitter där?
Folksam har kartlagt vad bilföretagen ger för råd och funnit att sex av tio förespråkar att barn ska sitta bak. Av 27 kontrollerade bilföretag kunde 19 stycken koppla ur krockkudden på passagerarsätet. Men av dessa rekommenderade ändå tio baksätet för barn. Det var bara Saab, Volvo, Toyota, Renault, Peugeot, Nissan och Suzuki som hade avstängningsbara krockkuddar och som inte hänvisade till baksätet.
En del bilföretag har egna lösningar på problemet. Både Mazda och Mercedes erbjuder en speciell stol som stänger av krockkudden fram, men stolarna fungerar bara tills barnet väger 13 kg. Det motsvarar en normal 1,5-åring.
- Det är inte acceptabelt. Barn ska helst sitta bakåtvända till fyra års ålder, säger Maria Krafft.
Nya Renault Megane kommer med en knapp som kopplar i och ur krockkudden.
- Hur lätt är det inte för barn att trycka på den knappen? Det är inte svårt att se hur barnet själv trycker på knappen medan föräldern sätter fast stolen.
Vissa bilmärken tillåter inte ens att krockkudden på passagerarplatsen kopplas ur, till exempel Rover, Jaguar, Kia och Landrover. Annars så säkra Subaru rekommenderar inte urkoppling och Ford har bara möjligheten i modellen Mondeo. Övriga modeller måste fabriksbeställas utan krockkudde.
- Det är en djungel av varianter, men väldigt lite hänsyn tas till barnen. Det kan man för övrigt säga generellt om bilutvecklingen just nu. Bilarna blir säkrare, men bara för vuxna. Barnen har helt glömts bort.
Maria Krafft tycker att bilföretagen borde erbjuda någon form av plombering för låsen.
- Det bästa vore om barnfamiljerna kopplade ur kudden och plomberade låset medan barnet var litet. Man behöver inte koppla i och ur, för krockkuddens säkerhetsvinst för en vuxen i passagerarsätet är nästan lika med noll. Krockkuddens stora betydelse är vid förarsätet, där den hindrar skador när föraren slår i ratten.
Folksams egna studier och tester visar mycket tydligt att barnen färdas säkrast bakåtvända i framsätet. Men det verkar alltså inte räcka.
- Vi hoppas och tror att bilföretagen är kloka nog att ta tag i det här problemet innan en allvarlig olycka sker.
Barn i bilenAntalet barn som färdas bakåtvända i framsätet har minskat med 17 procent mellan 1998 och 2003. En undersökning från Väg och transportinstitutet, VTI, visar att 77 procent av alla treåringar satt bakåtvända 1998 medan 51 procent gjorde det 2003.
När små barn vänds framåt blir det fem gånger större risk för svåra skador och dödsfall.
Barn ska sitta bakåtvänt i bilen till minst fyra års ålder. Fram till dess är huvudet så oproportionellt stort att barnets nackmuskler inte orkar hålla emot vid en krock. Om barnet sitter framvänt slungas huvudet snabbt framåt med antingen livshotande skador på nacken eller svåra hjärnskador som följd.
Barn som sitter framåtvända ska alltid spännas fast med bilens säkerhetsbälte, inte bara bältena i barnstolen.
Källor: VTI och Folksam
När små barn vänds framåt blir det fem gånger större risk för svåra skador och dödsfall.
Barn ska sitta bakåtvänt i bilen till minst fyra års ålder. Fram till dess är huvudet så oproportionellt stort att barnets nackmuskler inte orkar hålla emot vid en krock. Om barnet sitter framvänt slungas huvudet snabbt framåt med antingen livshotande skador på nacken eller svåra hjärnskador som följd.
Barn som sitter framåtvända ska alltid spännas fast med bilens säkerhetsbälte, inte bara bältena i barnstolen.
Källor: VTI och Folksam
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!