?Alldeles för många står utan arbete"

Den stora mängden arbetslösa och sjukskrivna hotar tillväxten enligt LO-expert.

Västervik2005-01-31 00:25
När ett stort företag lägger ner på en ort innebär det ett dråpslag. På andra orter skapas nya jobb i samma takt som de gamla försvinner.
Vad beror det på? Jan Edling, näringslivspolitisk expert på LO, talade på LO:s seminarium om vad som gör vissa regioner starkare än andra.
Han började med att tala om ett begrepp som blir allt viktigare. Globalisering. En utveckling som innebär att svenska jobb flyttas till låglöneländer. I Västervik är Electrolux ett exempel. Men globaliseringen innebär också nya marknader för svenska företag.

För publiken på LO:s seminarium visade Edling bilden av något ursvenskt ? en Volvobil. När de olika delarnas ursprungsländer anges är bilen plötsligt inte särskilt svensk längre.
? Egentligen är inte länderna delarna tillverkas i särskilt intressanta heller, sade han. Delarna tillverkas i regioner där man har lång erfarenhet av biltillverkning.Globaliseringen har inneburit att regionerna blivit mer och mer specialiserade på några enstaka områden där man kan vara bäst och där man kan utveckla sig.
För att en region ska vara framgångsrik krävs några saker enligt Edling. Utbildning på hög nivå är ett sådant område. Bra infrastruktur är ett annat.
? Västervik är en av de kommuner i landet där man har mycket liten arbetspendling med andra kommuner. Statistiskt har den här typen av kommuner hög arbetslöshet..

Han gjorde ytterligare en statistisk jämförelse. Kommuner med låg arbetslöshet, som de i Gnosjöbältet och Danderyd, är också kommuner med låga tal för förtidspensioneringar och långtidssjukskrivningar. Gemensamt för dessa kommuner är att de har ett starkt näringsliv. I andra änden av skalan fanns några Norrlandskommuner, med hög arbetslöshet, stor andel förtidspensionärer och en låg andel arbetskraft i det privata näringslivet.
Enligt Edling står närmare var femte svensk utanför arbetsmarknaden. 18,1 procent är endera arbetslös, förtidspensionerad eller sjukskriven.
? 45 procent av de offentliga utgifterna är ersättningar till dem som står utanför arbetsmarknaden.

Han tyckte sig se tecken på hur dessa kostnader tvingar staten att spara på sådant som skulle kunna leda till tillväxt.
? Regeringen har fått spara på infrastruktursatsningar för att man inte har råd. Sverige ökar inte sina forskningsanslag i samma takt som andra länder.

Han tecknade också en mörk bild för hur arbetskraften i svaga regioner drabbas vid stora företagsnedläggningar.
? För äldre, outbildad arbetskraft varvas arbetslöshet med åtgärder som inte leder någon vart. Till slut ger man upp och förtidspensionerar dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om