"Alla pojkar gillar att spränga saker"

Nyårsfyrverkerier säljs mest till män. Stopp för försäljning i tillfälliga butiker.

Västervik2003-12-29 01:00
Om några dagar smäller det. Bokstavligen. Då är det åter dags för tusentals svenskar att vid tolvslaget fylla himlen med bomber och raketer som både låter och syns.
Och raketförsäljningen har redan tagit fart i de affärer som har tillstånd att sälja sådana.
Nytt för i år är att inga tillfälliga butiker får sälja fyrverkerier. Försäljningen måste ske av handlare som har öppet året om. Sedan några år tillbaka är det dessutom förbjudet att sälja renodlade smällare. Och barn och ungdomar under 18 år göre sig inte besvär att försöka köpa nyårsraketer.
Jakob Söderling är säljare på AP Jonssons järnhandel i Västervik. Där startade försäljningen av nyårsraketer i lördags och pågår fram till nyårsafton.
-Än så länge har det inte varit så många kunder, men det tar nog fart framåt måndag-tisdag. Det brukar bli så när folk kommer på att de inte har köpt raketer, berättar Jakob Söderling.
Ett 20-tal olika raketsorter finns i disken mitt i butiken. Allt från mindre raketer till stora bombtårtor. Många fyrverkerier säljs i förpackningar om flera, för att nyårsfiraren ska få en bra kombination av ljus- och ljudeffekter.
-Många vet vad de vill ha men en hel del frågar också om råd. Jag brukar föreslå bombtårtor som man bara tänder en gång men som ändå smäller massor av gånger. Det är enklast och säkrast, säger Jakob Söderling.
Han berättar att genomsnittskunden lägger mellan 250 och 300 kronor på sina nyårsfyrverkerier, men att det också finns de som spenderar betydligt mer. De flesta kunder är -inte oväntat -män. Och det är inte de unga killarna som är vanligast.
-Många är män i 40-45-årsåldern, säger Jakob Söderling.
En av hans kunder den här lördagen är Jonny Disenfeldt från Totebo. Han visar sig vara en riktig fyrverkerifantast som väljer länge och väl innan han bestämmer sig för en bombtårta och en förpackning blandade raketer. Normalt lägger han 600-700 kronor på sina nyårsfyrverkerier.
- Det är kanske mycket pengar för så kort nöje men det är ju bara en gång om året, säger han.
Hur ska ett bra nyårsfyrverkeri vara?
-Raketerna ska flyga högt upp i luften och ha mycket färgeffekter, men de behöver inte hålla på så länge, säger Jonny Disenfeldt.
Han älskar att smälla av fyrverkerier.
-Jag har nog gjort det varenda nyårsafton sedan jag var tolv år, säger han.
Varför han tycker att det är så roligt, vet han inte riktigt.
- Jag gillar när det smäller och att se effekterna på himlen. Och så tycker jag om spänningen. Man känner sig alltid lite skakig när man tänder raketer. Det är kanske för att jag är kille. Alla pojkar gillar ju att spränga saker, säger han med glimten i ögat.
Han tycker också att det är kul att se omgivningens reaktioner. I år har han en ettårig son som för första gången ska få njuta av nyårsfyrverkerier.
-Fast han är så liten så han kommer nog inte att förstå så mycket. Men det kanske kommer. Jag minns ju hur kul jag tyckte det var när jag var barn.
Som van att smälla av fyrverkerier har Jonny Disenfeldt också lärt sig att iaktta största möjliga säkerhet.
- Jag vet ju hur stora skador fyrverkerier kan ställa till med så det gäller att vara väldigt försiktig. Vi bor på landet så jag smäller raketerna en bra bit från bebyggelsen. Sedan gäller det att ha ett stabilt underlag och att inte tända igen om raketen inte smäller, säger han.

FAKTA: Att tänka på

- Förvara fyrverkerierna utom räckhåll för barn.
- Läs bruksanvisningen noga.
- Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad, lämna i så fall tillbaka den där du köpt den.
- Rigga upp pjäsen enligt bruksanvisningen. Använd en avfyrningsramp för raketer och staga upp bomber och tårtor.
- Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
- Luta dig aldrig över en antänd fyrverkeripjäs.
- Respektera säkerhetsavståndet.
- Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig på en gång till.
-Tänk på riskerna för skador eller bränder.
- Visa hänsyn till människor och djur som kan bli skrämda av ljud och ljus.

Källa: Sprängämnesinspektionen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om