Alla grannar hördes inte

Kommunen kan ha gjort fel när man beviljat bygglov för 3G-master utan att fråga boende även på grannfastigheten - även om deras hus legat långt ifrån masten.
- Det här kan få stora konsekvenser för oss och bli riktigt tungrott, säger stadsarkitekt Per Knutsson.

Svartbygge? 560 meter från Gunilla Nyberg Oskarssons hus reser sig en 3G-mast som nu ska behandlas som ett svartbygge av kommunen. Detta då det tidigare bygglovsbeslutet undanröjts av länsstyrelsen.
FOTO: MATILDA AHL

Svartbygge? 560 meter från Gunilla Nyberg Oskarssons hus reser sig en 3G-mast som nu ska behandlas som ett svartbygge av kommunen. Detta då det tidigare bygglovsbeslutet undanröjts av länsstyrelsen. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-03-23 00:25
De senaste åren har många bygglovsansökningar om att få bygga 3G-master kommit in till kommunen. Ungefär 75 bygglov har beviljats. Kommunen har i samband med bygglovsansökningarna låtit grannar med bebyggelse 300 till 500 meter från den tänkta masten - beroende på terrängens utseende - yttra sig i ärendena och deras synpunkter har vägts in när beslut om bygglov sedan fattats.

Men nu kan det visa sig att kommunen borde ha hört ännu fler grannar. Gunilla Nyberg Oskarsson i Södra Mörhult (läs mer i artikeln intill) har av länsstyrelsen fått rätt att anses som sakägare trots att hon bor 560 meter från en mast. Detta då hennes fastighet gränsar till den fastighet som masten uppförts på. Hon är därmed så kallad rågranne.
- Vi visste inte att vi var tvungna att höra även rågrannar, men nu har länsstyrelsen sagt att det är så och det innebär att redan beviljade bygglov kan komma att rivas upp om fler överklagar och får rätt, säger Per Knutsson.

I det aktuella fallet har länsstyrelsen helt undanröjt bygglovet och skickat det tillbaka till kommunen för förnyad prövning. I den ska alla sakägare, det vill säga även rågrannar, höras.
Den operatör som sökt och fått bygglovet, 3GIS, överklagade i sin tur länsstyrelsens beslut och började bygga sin mast i väntan på nytt beslut. Man chansade helt enkelt på att man skulle få rätt hos länsrätten. Men länsrätten konstaterade att beslutet inte går att överklaga då det inte ändrats av länsstyrelsen, utan helt undanröjts i väntan på förnyad bedömning.

Det innebär att den mast som nu uppförts räknas som ett svartbygge då det för närvarande inte finns något giltigt bygglov för det. En minst sagt knivig situation, med andra ord, och miljö- och byggnadskontoret måste nu behandla ärendet ur två perspektiv. Dels hantera svartbygget, dels genomföra en ny handläggning innan beslut om bygglov kan fattas.
- Teoretiskt sett skulle merparten av alla bygglov kunna rivas upp för att vi inte låtit alla rågrannar yttra sig, säger Per Knutsson.

Jens Wahlström är pressansvarig för 3GIS i södra Sverige och han bekräftar att man byggt den aktuella masten trots att ärendet återförvisats till kommunen för förnyad prövning.
- Vi anser att länsrättens beslut om att länsstyrelsens beslut inte kan överklagas, är felaktigt och vi har begärt prövningstillstånd i kammarrätten. Och då det finns ett beviljat bygglov i botten anser vi oss ha rätten att på egen risk börja bygga masten. Skulle det visa sig att beslutet blir ett annat nästa gång, får vi i så fall riva den.

Han berättar att företaget alltid gör en riskbedömning i liknande fall. Om risken för att man ska få avslag bedöms som väldigt liten, börjar man bygga för att inte riskera att processen tar för lång tid, samt för att möta upp de licenskrav som ställs på utbyggnaden.
- Men självklart kan jag förstå att det sticker i ögonen på grannar när vi bygger ändå, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om