Alla fotar norrsken - mobilen gör bilden bättre än verkligheten

Just nu kan otroliga norrsken beskådas nästan varje natt på himlavalvet. Bland annat Facebook översvämmas av färgsprakande mobilbilder.

Norrsken över Åby i Norrköping den 10 oktober 2024.

Norrsken över Åby i Norrköping den 10 oktober 2024.

Foto: Annette Källman

Västervik2024-10-12 16:19

Aurora Borealis är det latinska namnet för norrsken. Det skulle kunna översättas med "morgondagens ljus som syns i norr".

När norrskenet dansar stannar vi upp och lyfter blicken mot himlavalvet. Det är svårt att värja sig mot dess förföriska kraft.

Massor av Västerviksbor fotograferar norrsken just nu. Och lägger oavbrutet ut de mest fantastiska färgbilder som tagits med mobiltelefon.

På dessa bilder blir det dansande norrskenet nästan vackrare än i verkligheten, beroende på att det helt enkelt inte syns lika tydligt i verkligheten. Fusk?

Den tidigare VT-fotografen Anders Steiner håller delvis med och förklarar:

– Den vanliga mobilen iPhone, till exempel, är förinställd med det mesta. Den har inbyggt mycket avancerade filter och redigeringsprogram där man kan välja om man vill ha extra mustiga färger. Möjligheterna är oändliga.

– Bara några klick gör att du kan få bildens bleka färger att plötsligt bli sprakande, men ibland samtidigt aningen övermättade.

– Personligen tycker jag nog att många har lite svårt att hålla fingrarna i styr. Det blir alldeles för färggrant och stämmer inte överens med verkligheten. Man förskönar helt enkelt, säger Anders Steiner.

– Eller som en känd fotograf sade på en fotoföreläsning: "ibland ser ut som om en full målarmästare löpt amok på lagret".

Norrsken föds i samspel mellan solen och jordens magnetfält. Magnetosfären fångar in och dirigerar om högenergipartiklar från solen, och i mötet med syre och kväve skapas norrskenets vackra ljus och färger.

Jorden omsluts av magnetiska fältlinjer och när partiklar med hög energi från solen fångas in i linjerna dras de ner mot jorden. Partiklarna följer fältlinjerna genom den övre atmosfären, på 80–300 kilometers höjd, och kolliderar med syre och kväve.

Vid kollisionen förflyttas energin tillfälligt och omvandlar energin till ljus.

Det draperi av färger vi ser i norrskenet är alltså magnetfältets linjer som blir synliga för oss.

Sannolikheten för norrsken är som störst omkring höst- och vårdagjämningen. Då är jorden i en position där solen skiner rakt mot ekvatorn och magnetfältet har sådan form att det riktar partiklarna som lämnar solen mot de norra och södra polartrakterna.

Omkring vintersolståndet förändras jordens magnetfält på ett sätt som minskar sannolikheten för att se norrsken.

Norrsken uppstår året runt, men det kan endast ses från jordens yta när himlen är tillräckligt mörk och molnfri. Därför är norrskenet främst synligt från september till april.

På sajten norrskenidag.se kan du gå in och se en 3-dagarsprognos för möjligheten/chansen att få se norrsken på den ort som ligger närmast dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!