Alkolås i alla övningsbilar
Det är mindre än en procent av bilisterna som kör rattfulla, men dessa står för ungefär 20 procent av alla dödsolyckor. Samtidigt verkar det som om ungas attityd till att rattfylla håller på att förändras.
Attitydförändring bland unga? Få kör fulla, men enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund verkar alltfler unga körskoleelever tycka att det är okej att åka med någon som är onykter. Foto: Pressens Bild/Arkiv
Foto:
Sverige är på många sätt en internationell förebild när det gäller alkohol i trafiken. Det är klart mindre än en procent av alla bilister som kör rattfulla. Men denna lilla del av trafikanterna ställer till stora skador.
Man räknar med att två av tio dödsolyckor sker med en förare som är alkoholpåverkad. För varje rattfull som dör, dör också en annan person - en medpassagerare, en gående eller någon i en annan bil.
Det är för att komma tillrätta med det här problemet som Vägverket valt att samarbeta med andra aktörer i samhället.
- Genom att samarbeta brett och fokusera på vad vi var och en kan göra så kan vi åstadkomma mycket mer, säger Claes Tingvall, säkerhetschef på Vägverket.
Bland de många som tillsammans med Vägverket redovisat sina avsikter och åtgärder finns Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR. STR ska sätta in alkolås i alla sina medlemmars övningsbilar före 2007.
- För oss är det inte främst ett sätt att kontrollera att alla kör nyktra, utan det blir ett pedagogiskt hjälpmedel för läraren att prata om alkohol och trafik, säger Berit Johansson.
- Sedan hoppas vi också att det gör alkolåset naturligt för eleverna, så att de i sin tur kanske kräver att få det i den bil de senare köper. I vart fall blir inte alkolåset något konstigt eller något man inte vill ha.
Även Vägverket ska installera alkolås i sin personbilsflotta som består av närmare 200 bilar.
- Det är kanske inte så mycket, men vi är inte trovärdiga när vi pratar om ämnet om vi inte ser om vårt eget bo, säger Anders Ljungberg på Vägverket.
- Dessutom hoppas vi kunna bli lite av en testplats för nya produkter. Det behövs bilar att pröva ny teknik i, så där kan vi nog också spela en roll.
Dessutom ska Vägverket ställa krav på alkolås när man handlar upp nytt avtal för hyrbilar. Men allt är så klart avhängigt om det finns bra alkolås som kan eftermonteras i bilarna. Och det är något branschföreningen Bil Sweden ska undersöka.
- Vi måste vara lite ödmjuka inför utvecklingen. Vi vill gå så fort fram vi kan, men tekniken är fortfarande ny, säger Anders Ljungberg.
Utvecklingen mot alkolås är något som även Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) ser positivt på.
- Jag tror att det kommer att vara en stor del av räddningen. Vi har gjort ett bra arbete och vi har väldigt lite rattfylla i Sverige. Många som kör rattfulla har ett beroende och återfall. Dem kommer man åt genom alkolås, säger Gunnar Carlsson, säkerhetschef på NTF.
Men det finns ett område som Gunnar Carlsson tror man kan göra mer på.
- Rehabiliteringen fungerar inte tillräckligt bra. Jag tror vi är ganska bra på information och förebyggande arbete, och där finns också stora ambitioner för framtiden. Men vi måste kunna rehabilitera rattfylleristerna.
Vid årsskiftet planerar Vägverket att lämna ett förslag på nya konsekvenser för den som kör rattfull. Bland annat visar forskning att många som tas för rattfylla, men som inte har väldigt hög promillehalt, ändå har ett alkoholberoende.
- Av de drygt 10 000 personer som varje år grips för rattfylla, är det bara de som tas för grov rattonykter som får träffa en läkare. Det är ungefär hälften av alla. Vi tror att åtminstone ett par tusen till borde träffa läkare, så att de också kan fångas upp av vården, säger Anders Ljungberg.
Ett effektivt sätt att minska antalet rattfulla är att öka antalet utandningsprov som görs av polisen. Förra året gjordes 1,6 miljoner prov och Rikspolisstyrelsens ambition är att antalet ska öka nästa år. Om det årliga antalet prov kom upp i två miljoner skulle statistiskt sett 12-16 människoliv räddas.
Men det behövs också speciella insatser riktade till ungdomar. I alla fall om man ska tro Berit Johansson.
- Jag genomför alltid ett enkelt test med handuppräckning bland nya körkortselever. Jag ställer frågan om de har åkt bil med någon som varit onykter eller som de misstänkt varit onykter, berättar hon.
- För 15 år sedan var det ett fåtal som räckte upp handen. I dag är det alltid minst hälften. Det har alltså skett en påtaglig attitydförändring bland unga och gör vi inget åt det kommer antalet rattfulla att öka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!