Alkoholtillstånden ökar – lagändring ligger bakom

Alkoholtillstånden ökar stadigt, och Västerviks alkoholhandläggare Bo Essén tror att det kommer bli ännu lättare krav framöver.

Bo Essén, alkoholhandläggare i Västervik, spår en framtid där kravet på att även servera mat vid alkoholförsäljning kommer att lättas.

Bo Essén, alkoholhandläggare i Västervik, spår en framtid där kravet på att även servera mat vid alkoholförsäljning kommer att lättas.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2022-01-24 11:30

Essén har jobbat som alkoholhandläggare sedan 2003, och har sett en del förändringar genom åren. 

2011 kom en ny alkohollag. Före dess behövde en restaurang som skulle servera alkohol ha ett kök "för allsidig matlagning". Nu är kravet att maten ska ha förädlats, och alltså tillretts på något sätt. Det kan vara en hembakt paj, eller en kycklingsallad där kycklingen är grillad på plats.

– Och då öppnades slussarna, för caféer och salladsbarer, berättar Essén. 

Kraven omfattar även nattklubbar, något som Essen tror kommer att ändras. 

– I förlängningen tror jag att lagstiftningen kommer att släppa på matkravet någon gång.

När Essén tittar i registret kan han se att antalet alkoholtillstånd har ökat från ett 70-tal på 2000-talet till över 90 stycken nu. De senaste åren har antalet nyansökningar legat på en jämn nivå, däremot ser han att pandemin har haft en viss effekt: 

– Vi brukar ha många fler försäljningar av restauranger, där mindre aktörer tar över från varandra. Det har vi inte haft det senaste året. 

Samtidigt har Västervik blivit utsedd till årets sommarstad två år i rad, och Västerviks restauranger hade rekordår både 2020 och 2021. 

– Kedjorna som etablerar sig nu ser att Västervik är en stor turist- och sommarstad, och att man bör finnas här för att tjäna pengar. Turismen har utvecklats väldigt mycket de åren jag jobbat. Vi har till exempel flera platser i skärgården som har alkoholtillstånd bara över sommaren, det fanns inte på kartan förr. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!