Beskedet fick hon på tisdagskvällen, när hon samlats tillsammans med de övriga i luciatåget – Moa Henriksson, Filippa Bäckström-Linder, Tilde Nordqvist, Linnea Wignell och Alice Andersson – för sångövning inför luciadagen.
Den här gången gick omröstningsförfarandet annorlunda till än tidigare år. Kandidaterna fick nämnligen rösta på varandra. Även de fyra Lions-medlemmar som ingår i luciakommittén la varsin röst. Tidigare har allmänheten fått rösta på sin favoritkandidat via talong eller webb.
– På ett vis hade det varit kul om allmänheten hade fått vara med och påverka, säger Linnea Wignell strax innan resultatet offentliggörs.
Samtidigt har debatten om luciaomröstningar blivit mer infekterad de senaste åren och att låta personer som redan känner kandidaterna rösta, kan enligt Lions vara ett steg mot en mindre otidsenlig tradition.
Apropå debatt – när kommer vi att få se killar i luciatåget?– Det tål att tänkas på, kanske kan vi bjuda in killar att söka till nästa år, säger en av damerna i kommittén.
Strax innan det står klart att Alice Erlandsson fått flest röster i den slutna omröstningen råder en lätt nervös stämning bland kandidaterna.
– Det är klart att man helst skulle vilja vara lucia, men samtidigt är det kul med hela grejen, säger Moa Henriksson och får medhåll av Tilde Nordqvist:
– Det är stort bara att få vara med, säger hon.
Att blir utsedd till lucia är speciellt för Alice, som har två äldre systrar som själva gått i luciaföljet. Hon är dock den första av systrarna som får äran att bära ljuskronan. Något som hon ser fram emot.
– Vi har verkligen bra gemenskap i gruppen, jag ser fram emot att ha roligt och sjunga med de andra på olika företag i Västervik.
Alice Erlandsson är 17 år och läser naturvetenskapligt program på Västerviks gymnasium. Utöver luciautnämningen är hon aktuell då hon kandiderar till riksdagskandidat för Moderaterna i Kalmar län. Utöver skolan och politiken hinner hon också med att träna och musicera – hon spelar cello, piano och trummor.