Älgstammen har minskat kraftigt
Små jaktområden riskerar förlora sin tilldelning.
Orsaken till detta är att vi skjuter mer än det finns tillväxt för och att tilldelningen är långt större än den möjliga och lämpliga avskjutningen, säger jaktvårdskonsulent Bengt Andersson på Jägareförbundet i Kalmar län.
Avskjutningen med drygt två älgar/1000 hektar är densamma som den var för 40 år sedan. Skillnaden är att tidigare var det en stam på tillväxt medan det i dag är en stam som minskar trots att det endast är 30 till 40 procent av tilldelade djur som fälls. Trenden i Kalmar län är densamma i de närliggande länen.
På länets 1400 jaktområden skjöts 2535 älgar i fjol. Denna siffra kommer att reduceras redan i höst då länsstyrelsen ändrar jaktbestämmelserna.
Det blir en minskning på tilldelningen i Kalmar län med 25 40 procent. Länsstyrelsens uttalade mål i en första etapp är att skjuta 65 procent av tilldelade djur.
I praktiken kommer det att innebära ett ökat arealkrav för varje tilldelat djur. De som har små jaktområden kommer att förlora sin tilldelning. I stället kommer de att få jaga älg på ett annat jaktsystem som staten bestämmer.
För att undvika att hamna utanför det så kallade a-licenssystemet bör jägarna diskutera samverkan och ett samgående med angränsande jaktområden. Då ökar de gemsamma markerna och man får behålla en individuell tilldelning från länsstyrelsen, säger Bengt Andersson.
Inom älgskötselområde där markägare och jägare beslutar om tilldelningen själva diskuterar man att sänka tilldelningen på motsvarande nivå som i de nya bestämmelserna.
På Öland har älgjägarna kommit överens om att jaga enbart älgkalv de närmaste tre åren på grund av den svaga tillgången.
Flera jaktlag i Borås funderar på att lägga ner höstens älgjakt. De anser att stammen är så svag att den inte tål mer avskjutning.
Det har genom åren funnits tryck på jägarna från myndigheterna. Då älgarna gjorde stora betesskador på skogen och inte minst alla trafikolyckor med älg, gjorde att det blev avskjutet så att stammen har minskat drastiskt på sina håll. Fortfarande är tillväxten lägre än avskjutningen, menar Bengt Andersson.
Rådjursstammen har ökat igen, detta på grund av att en del av födoväxterna har repat sig. Men jämfört med en tio-årsperiod så har dett skett en kraftig minskning.
Jakttrycket har varit högt för några år sedan. Mest anmärkningsvärt är att brunstdebuten har blivit senarelagd hos rådjuren och följden blir att getterna föder mycket färre kid än tidigare. Det är ett bevis på sämre levnadsförhållanden för rådjuren och det är illa, menar Bengt Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!