VT har under veckan fått in rapporter om att det förekommer alger i Gamlebyviken, på flera platser från Breviksbadet till Marsbäcken. Men också utanför Gränsö upp mot Hasselö, in i norra skärgården, samt i Gudingen och på lilla Rätö.
Enligt Anna Herge och Anders Fröberg på miljö och byggnadskontoret i Västervik, har algförekomsten generellt varit låg i sommar.
– Det var på gång tidigt i somras, sedan började det regna och då blev det inte mycket av blomningen, sammanfattar Anders.
Förutom lämplig väderlek kräver algerna också näring.
– Och det finns tyvärr alltid tillräckligt med gödning i Östersjön och i Västerviks kustvatten.
Anders beskriver algblomningarna som ett miljöproblem.
– Det är viktigt att jobba för att minska förekomsten av alger, eftersom de orsakar syrebrist i vattnet, säger han. Därför arbetar miljö- och byggnadskontoret bland annat med att minska belastningen av näring till vårt kustvatten.
Miljö och byggnadskontoret utför ingen bevakning av algblomningen, eftersom algerna syns så tydligt att allmänheten själva kan avgöra om det är lämpligt att bada eller inte.
– Vi har en flikig kust, så det finns alltid någonstans där det går att bada, säger Anders och jämför med Gotland och Öland, där algblomningen kan förekomma längs hela kusten samtidigt.
Däremot utför kommunen tester på de offentliga badplatserna. Testerna kontrollerar bakteriurer och utförs tre gånger varje sommar.
– Vi har en del anmärkningar varje år, några fler i år, förmodligen på grund av att det regnat mycket, berättar Anna.
Men ingen av dessa anmärkningar har resulterat i att vattnet inte är godkänt.