Algblomningen har nått Västervik

Alger kan redan ses på flera ställen utanför Västerviks kust. Nu är det stor risk att algblomningen sprider sig ännu mer.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-06-30 00:07
Algblomningen har satt igång ovanligt tidigt i år. Normalt börjar den första veckan i juli. Men solgasset och det varma vädret gör att algerna frodas längs med den Sydsvenska kusten. Som mest omfattande är blomningen i området mellan Gotland och Öland, samt i Hanöbukten. Men nu har de även börjat dyka upp runt om i Västerviks skärgård. Och vindar och undervattenströmmar driver dem in mot land.- Om det blir fortsatt lugnt och soligt och vattentemperaturen stiger kommer blomningen att ta fart, och prognoserna pekar ju på fortsatt varmt väder, säger Edna Granéli, professor i akvatisk ekologi på Högskolan i Kalmar. Hur snabbt förökar sig algerna?
- När temperaturen stiger över 14 grader förökar sig varje algcell en gång om dagen. 1 000 algceller blir således 2 000 nästa dag.Under helgen blåste det rätt kraftiga vindar över södra Östersjön. Starka vindar medför att algerna blandas upp med vattnet så de försvinner från vattenytan. Men nu när vinden har avtagit flyter de upp till ytan igen och blomningen kan ta fart med förnyad kraft.Framför allt är det blågröna alger som frodas i Östersjön. De är egentligen blågröna i färgen men ser ofta gulbruna ut i vattnet. Det finns tre typer av blågröna alger. En av dem är Katthårsalgen som är giftig. Kännetecknande är att den ser ut som långa rep med knutar på. När den blommar ska man inte bada. Giftet är starkt och kan framkalla kräkningar, men till och med leda till döden.- Några hundar dör varje år till följd av att de har fått i sig blågröna alger när de badat. Det kan räcka med att de slickar i sig alger som samlats i deras päls. Och får man i sig giftet i smådoser under lång tid kan det framkalla cancer i levern.Fosfor, kväve, syre och kol i kombination med mycket ljus och värme är mumma för algerna, berättar Edna Granéli. Fosfor sprids ut i havet från framför allt jordbruk, så kallad övergödning. Försurat regn som blir allt vanligare innehåller stora mängder kväve. Och syre och kol finns det gott om i luften.- Befolkningsökning, industrialisering och jordbruk har bidragit till övergödningen som i sin tur göder algerna, säger Granéli.
Vanliga alger i Östersjön
Blågröna alger. Kallas även cyanobakterier. Finns tre olika sorter. En av de tre, Katthårsalgen, är giftig för människor och djur.Grönslick. Flercellig alg, så kallad tång. Finns vid land. Ser ut som grönt skägg. Är ofarlig men luktar illa när den ruttnar.Blåstång. Flercellig alg. Helt ofarlig. Nödvändig för flera fiskarter som leker bland den. Mycket blåstång tyder på syrerikt vatten.Guldalg eller Primnesium. Är guldbrun i färgen när den blommar. Orsakar fiskdöd. Guldalgens gift gör hål i fiskarnas andningsorgan gälarna. Giftet kan även vara farligt för våra ögon.Dinophysis. Finns på 12-15 meters djup. Giftet lagras i framför allt musslor och kan framkalla diare och huvudvärk hos människan. Eftersom vi inte äter musslor från Östersjön får vi dock inte i oss giftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om