Algblomningen har nått Västervik

Blågröna alger har nu nått Västerviks kust. Intill kajen i småbåtshamnen och vid skärgårdsterminalen flyter en grön sörja på vattnet.
- Bada inte i smeten, varnar Sture Nellbring, marinbiolog.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-08-02 11:42

Det rör sig troligen om en lokal algblomning, enligt Sture Nellbring, marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön på Länsstyrelsen i Stockholm. Algerna gror i vattnet som är ovanligt varmt för årstiden.

- Det sker ofta så här års i båthamnar vars miljö påminner mycket om lugna vikar. Algerna börjar växa vid 15 grader och nu är det 18-19 grader varmt i ytvattnet, förklarar Nellbring.

Blågröna alger kan vara giftiga och Nellbring uppmanar alla att inte bada i ansamlingarna. Framför allt barn och hundar är i riskzonen.

- De har inte vett att hålla sig undan. Hundar kan få alger i pälsen som de sedan slickar i sig och barn kan få kallsupar.

Vanliga symtom är klåda, illamående och diarré. Och har man fått i sig giftiga alger ska man i första hand kontakta sjukvårdsupplysningen. Gäller det ett husdjur bör det undersökas hos en veterinär.

Just nu finns det mycket blågröna alger utanför norra Smålands och Östergötlands kust som kan driva in mot Västervik.

- Vi har äntligen fått en bra satellitbild över Östersjön och ser att algerna finns utanför Ålands kust, vid Finska viken och på båda sidor om norra Gotland, likt en triangel. Sedan viker de in mot Södermanland och Östergötland.

SMHI:s karta över algblomningen i Östersjön

Om algblomning på Länsstyrelsen i Stockholm

Alger

När växtplankton, mikroskopiskt små alger, förekommer i stora mängder brukar man kalla fenomenet för algblomning. Algerna grumlar eller färgar vattnet och bildar ibland tydliga ansamlingar på ytan. Vissa algblomningar, särskilt under sommaren, består av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker för både människor och djur.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om