Algblomning rapporterad på två platser i kommunen

Det är privatpersoner som har rapporterat in ytansamlingar av cyanobakterier i vattnet utanför Händelöp samt i vattnen öster om Gränsö.

Informationscentralen för egentliga Östersjön har fått in rapporter om algblomning på två platser i Västerviks kommun. Arkivbilden är tagen i Tjust skärgård vid en tidigare algblomning.

Informationscentralen för egentliga Östersjön har fått in rapporter om algblomning på två platser i Västerviks kommun. Arkivbilden är tagen i Tjust skärgård vid en tidigare algblomning.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2020-08-03 12:00

Enligt rapporterna förekommer det mindre ytansamlingar av cyanobakterier öster om Gränsö, vid Västerbådans fyr. Dessutom är vattnet grumligt vid fyren. Alger har också observerats vid Händelöp och även här handlar det om ytansamlingar. 

Det är Informationscentralen för egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm som har fått in observationerna från allmänheten. 

Vad ska man hålla utkik efter när man ska bada?

– Vattenkvaliteten generellt, eftersom vattnet blir grumligt. Om man märker att vatten som tidigare varit klart har blivit grumligt, då är det väldigt stor sannolikhet att det är cyanobakterier, säger Emma Lemos på Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Hon poängterar vikten av att vara uppmärksam när man ska bada.

– Om du ser att vattnet är grumligt, låt inte hundar och små barn bada, säger Emma Lemos och tipsar om att 1177 har en bra informationssida.

Informationscentralen studerar också satellitbilder för att bedöma algblomningsläget. Den senaste satellitbilden, som visar algblomningsläget, är från i fredags och det molniga vädret gjorde det svårt att bedöma läget i en stor del av Tjust skärgård. Däremot syns det på SMHI:s satellitbild att det förekommer ytansamlingar av cyanobakterier längre ut i Östersjön.

Enligt Emma Lemos, har det kommit in få observationer om algblomning i sommar, även om det har förekommit ytansamlingar längre ut till havs.

– De har bara inte påverkat oss människor, säger Emma Lemos.

Karta: Gränsö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!