Det säger Roger Lundberg, eftersöksjägare och samordnare för Nationella viltolycksrådet i norra kommundelen.
Med höstens ankomst ökar antalet viltolyckor. Och Kalmar län är hårt drabbat.
– Kalmar län ligger i topp i landet när det gäller viltolyckor, och Västerviks kommun ligger i topp i länet, säger Roger Lundberg från Gamleby.
Han berättar att rådjur är det vilt som är inblandat i flest trafikolyckor men att även dovhjort och vildsvin ökar kraftigt.
Men man ska också se upp för älg.
– Nu är de i brunst (parningstid, red. anm.) och väldigt mycket i rörelse. I mitten på oktober börjar sedan dovhjortens brunstperiod. Men vi har faktiskt märkt att älgen brunstar ett par veckor tidigare än normalt i år så möjligen blir det likadant med dovhjorten, det vill säga att den brunstar lite tidigare än normalt.
– Vad det beror på vet jag inte. Men just under brunstperioderna sker många olyckor, poängterar han.
Mellan den 21 september och den 27 september pågår en kampanj i hela landet för att minska antalet viltolyckor. Länsförsäkringar ingår som en av 16 organisationer i Nationella Viltolycksrådet (NVR) som har regeringens uppdrag att skapa viltförebyggande åtgärder och informera om viltolyckor.
Enligt Länsförsäkringar sker i genomsnitt en viltolycka var åttonde minut någonstans i Sverige, året runt.
Värst är det dock från oktober-januari då över 40 procent av alla viltolyckor inträffar. Och statistiken visar att alla typer av viltskador ökar.
Enligt bolagets statistik hade 1,4 procent av Länsförsäkringar Kalmar läns fordonsförsäkringskunder drabbats av en viltskada under 2019. Vilket är den högsta skadefrekvensen av samtliga Länsförsäkringsbolag i Sverige.
Roger Lundberg menar att mer avskjutning är vad som krävs för att vända trenden.
– Milda vintrar kan nog vara en av flera förklaringar till att viltstammarna ökar så mycket i vår del av landet, säger han.
Hur ska man bära sig åt då, om man krockar med vilt?
– Man ska ringa polisen på 112, och lämna detaljerade uppgifter om vad som hänt, vilken typ av vilt man kört på och var olyckan inträffat. Dröjer man med att anmäla kan det anses som smitning.
– Därefter ska man märka upp platsen med en viltremsa alternativt en plastpåse eller liknande. Sedan kontaktar polisen jägare i den eftersöksgrupp som verkar i det aktuella området, eftersöksjägare som får söka upp det trafikskadade viltet och bedöma situationen, förklarar Roger Lundberg.