Äldreomsorgen i Västervik får kritik i stor granskning

Personal med bristande språkkunskaper. Brister i läkemedelshanteringen. Bristande personalkontinuitet. Det är områden där äldreomsorgen i Västervik får kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Äldreomsorgen i Västerviks kommun får kritik av Ivo.

Äldreomsorgen i Västerviks kommun får kritik av Ivo.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-02-16 18:00

Det är i kölvattnet av pandemin som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, bestämde sig för att göra en stor granskning av äldreomsorgen i landets alla kommuner.

På hemsidan skriver Ivo att man under pandemin konstaterade att lägstanivån var för låg vad gäller medicinsk vård och behandling av personer på särskilda boenden. 

I höstas besökte Ivo Västerviks kommun. På torsdagen offentliggjordes rapporten från besöket. Kommunen får kritik på fyra punkter:

• Personal som gör medicinska bedömningar har inte alltid tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften. Sjuksköterskor som intervjuats säger att det kan hända att personal inte observerar viktiga förändringar i de boendes hälsa. En bidragande orsak är bristande språkkunskaper hos delar av personalen. Särskilt ansträngt är läget på sommaren.

• Dokumentationen sköts inte enligt reglerna. Ibland händer det att patienter saknar vårdplaner. Det framkommer också att personal inte alltid läser de upprättade planerna. En brist som framkommer är att sättet att dokumentera kan variera mellan olika sjuksköterskor. Det gör det svårare att söka fram information om patienten. Ibland hittas information av slump, enligt rapporten.

Ivo skriver också att det finns en bristande personalkontinuitet bland sjuksköterskorna och omvårdnadspersonalen.

"Att ständig möta nya vårdkontakter kan skapa otrygghet, leda till bristfällig vård och medföra ökade risker för patienten", skriver Ivo.

• Läkemedelshanteringen sker inte på patientsäkert sätt. I intervjuerna med personal framkom att sjuksköterskor ibland kan känna sig tvungna att delegera läkemedelshantering till annan personal, och att de inte alltid är trygga med att den personalen har tillräcklig kunskap.

• Vården i livets slutskede sker inte enligt reglerna. När man inser att en patient är döende ska man ha ett brytpunktssamtal med patienten och de anhöriga. Enligt Ivo är det centralt för att patienten ska få inflytande över den sista tiden av sitt liv. Resultatet av samtalet behöver bli känt för den personal som ska vårda patienten. Enligt Ivo saknas det i många fall dokumentation om samtalet skett.

Hittills har ett 60-tal av landets kommuner genomgått den fördjupade granskningen. Västervik är inte ensamt om att få kritik. Samtliga kommuner har fått anmärkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!