Äldreboendet som är del i en stor koncern

För tre år sedan tog det skandalomsusade vårdföretaget Attendo Care över Lindögården. Men verksamhetscheferna tror inte att företagets skamfilade rykte påverkar servicehuset, som under 18 år drivits i privat regi.

Verksamhetschefen Åsa Forsling ringer på hos Gun-Britt Örnvall.

Verksamhetschefen Åsa Forsling ringer på hos Gun-Britt Örnvall.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-05-16 00:06
- Det blev prickig korv i dag istället för Norrbodakorv, deklarerar Anna Johansson, undersköterska på Lindögården.Hon har precis varit och handlat åt sin kontaktperson, Gun-Britt Örnvall, och hjälper henne att plocka in varorna i kylskåpet. Gun-Britt, som ursprungligen kommer från en gård utanför Ankarsrum, har bott i servicelägenheten sedan 2005. Samma år som Attendo Care tog över verksamheten på servicehuset. Det innebar dock inga dramatiska förändringar, enligt verksamhetscheferna Åsa Forsling och Birgitta Jonsson. - Men vi har mycket hårdare kontroller nu. Vi gör egenkontroller och får varje år oförberedda besök från en medicinskt ansvarig sjuksköterska som ingår i Attendos kvalitetsteam, säger Birgitta Jonsson.Precis som vilket annat företag som helst utformar servicehusets chefer en egen budget, som måste gå med vinst. Fast budgeten måste också godkännas av de högre cheferna i Attendo Care.- Går det bra kan vi göra investeringar. En viss del av vinsten går tillbaka till oss i form av till exempel utbildningar för personalen, berättar Birgitta Jonsson. De tycker båda att det är positivt att själva kunna disponera över pengarna och ha en större frihet i att fördela resurserna.Går en stor del av vinsterna till ägarna och miljonbonusar till höga chefer, vilket många kanske befarar?
- Det finns säkert de som får bonusar. Men vi får tillbaka en viss procent av vinsten och personalen har nytta av det hela tiden. Vi har många utbildningar, både interna och externa, säger Åsa Forsling.Det är inte alltid man går med vinst. Förra året blev, av olika anledningar, tre lägenheter tomma under en kortare period. De tidigare boende hade dessutom haft ett stort omvårdnadsbehov, vilket blev ett stort ekonomiskt avbräck för Attendo Care. Kommunen betalar nämligen företaget för varje timme omvårdnad personalen ger. Det har inte sällan varit turbulens kring företaget Attendo Care. Har vårdskandaler ute i landet påverkat er på Lindögården?
- Nej, det tycker jag inte. Det pratas ju en del, men vi har fått gott betyg i både i brukarundersökningar genomförda av Synovate och i kommunens egen brukarundersökning, menar Åsa Forsling.
Lindögården
Lindögården drivs som entreprenad, på uppdrag av kommunen. Först drevs verksamheten av Riksbyggen och sedan av dess dotterbolag, Riksbyggen Serviceboende. 2005 köptes företaget upp av Attendo Care. Här finns 35 lägenheter, varav 6 lägenheter i ett gruppboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om