Äldrebedrägerier ökar 130 procent – nya Västerviksfall

Var och varannan dag kommer det in nya anmälningar till Västervikspolisen om bedrägerier via telefon, riktade mot äldre kommuninvånare. I tisdags var det nära att det hade gått vägen.

Många av bedrägerierna bygger på att man förmår en äldre person att logga in sig via bank-id.

Många av bedrägerierna bygger på att man förmår en äldre person att logga in sig via bank-id.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik2022-06-10 18:00

Bedragarna är allt mer förslagna. Enligt SSF Stöldskyddsföreningen har antalet så kallade befogenhetsbedrägerier mot äldre ökat med 130 procent, om man jämför denna vinter och vår, mot samma tid förra året. 

På nationell nivå.

I Västervik märks detta också. I tisdags fick en kvinna i 85-årsåldern ett samtal från någon som uppgav sig komma från en elektronikkedja. Ärendet gällde några telefoner som skulle stå i kvinnans namn, och att en överföring skulle behövas gällande dem. 

Men kvinnan skyndade långsamt. 

– Det slutade med att banken hörde av sig och sa att det verkade lurt. Så ingen överföring blev gjord, säger Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen.

En annan Västervikskvinna i 70-årsåldern blev utsatt för ett liknande brottsförsök som skedde häromdagen, nämligen att hon blev kontaktad via appen Whatsapp av någon som verkade vara hennes anhörig. Denne har där sagt sig behöva hjälp att betala tre fakturor.

Men även denna kvinna blev misstänksam och avböjde. 

undefined
Grafen visar antalet anmälda befogenhetsbedrägerier per månad det senaste året. Den bruna linjen gäller enbart sånt som riktat mot äldre personer, vilket alltså utgör cirka 75 procent av alla fall.

Stöldskyddsföreningen har nu i samarbete med Svenska bankföreningen och pensionärsorganisationer skapat ett informationsmaterial för att fler ska få denna vaksamhet. 

De noterar att bedragarna blir allt skickligare i att utnyttja äldres vänlighet och okunskap. Att det är lätt att handla i panik när den som ringer använder skrämseltaktik genom att prata om en pågående sjukdom eller att konton håller på att tömmas.

De listar fem viktiga tips för att minska risken för att bli lurad.

  1. Lämna aldrig ut dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till någon på deras begäran.
  2. Logga aldrig in med BankID på uppmaning från någon annan. 
  3. Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad.
  4. Släpp inte in någon oanmäld i bostaden. 
  5. Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig.
undefined
I informationsmaterialet ges tips både gällande mobilen, hemtelefonen eller bedrägerier på andra sätt i hemmet.

Även finansmarknadsministern Max Elger står bakom initiativet "Stoppa bedragaren", som bland annat sprider ett informationsblad som man föreslår att äldre personer sätter intill telefonen. Ett liknande initiativ gjordes i Västervik och länet förra vintern, då polisen skickade ut dylika vykort.

– Det här initiativet är en viktig påminnelse till våra seniorer, som gör det enklare för dem att vara uppmärksamma på hänsynslösa bedragares försök att lura dem, säger Elger i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!