Kvartetten av oppositionslandstingsråd mötte upp på psykkliniken i Västervik. En lämplig lokal med tanke på att just psykvården för äldre är en av de punkter som alliansen pekat ut som de viktigaste i kommande budgetarbete.
– Psykisk ohälsa är ett växande problem i hela samhället och det talas ofta om hur viktigt det är med tidig upptäckt och tidiga insatser. Men det gäller inte de äldre som ofta får medicin i stället för terapi och samtal, säger Pierre Edström (L).
För att ändra på detta vill landstingsalliansen bygga upp ett särskilt äldrepsykiatriskt team. En annan idé är särskilda vårdplatser på psykiatriska avdelningar.
Äldrespåret kan även kopplas till det ”systemskifte” som landstinget står inför, där mycket handlar om att stärka primärvårdens roll.
– Primärvården ska vara basen i sjukvården men man kan tänka sig att specialister från sjukhusen regelbundet jobbar på hälsocentralerna. De stora vinnarna blir de äldre som slipper åka i skytteltrafik till sjukhusen. Även ekonomiskt tjänar landstinget på det då man kan få ner antalet sjukhusinläggningar, säger Gudrun Brunegård (KD).
Även åt andra hållet kan man tänka nytt, menar politikerna:
– En utmaning är akutmottagningarna. 75 procent av patienterna som kommer dit skulle kunna ha gått till primärvården. Om man får in primärvårdssjourerna på våra akutmottagningar så rustar vi dem för dessa patienter, säger Malin Sjölander (M).
På tio punkter listar landstingsalliansen viktiga områden som de vill titta på när de sätter riktlinjerna för nästa budget. Förutom ovan nämnda listar man även en utveckling av vårdval till fler områden, subventionerade resor under dagtid och framtagandet av en modell för en särskild lönesatsning för bristyrken.
Ekonomin är som vanligt en het potatis:
– Vi kan inte fortsätta på den väg där landstinget har varit i ett antal år där vi förvisso har en tunn marginal, ett resultat på plussidan på sista raden men där förvaltningarna går med väldigt stora underskott. Det är inte en acceptabel situation, säger Christer Jonsson (C).