Äldre nöjda med personalen

Många äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende är nöjda. Det visar Socialstyrelsens äldreundersökning.

Bemötande. Äldre tycker att de får bra bemötande av personalen på hemtjänst och äldreboenden.

Bemötande. Äldre tycker att de får bra bemötande av personalen på hemtjänst och äldreboenden.

Foto: Arkivfoto

Västervik2017-05-05 07:30

Det är tredje året i rad som Socialstyrelsen frågat alla äldre med insatser från hemtjänst och äldreboende. De får genom en enkät svara på frågor om vad de tycker om sin vård och omsorg. Svaren ger Socialstyrelsen en bild av vad äldre tycker är bra eller dåligt. Resultatet är en viktig signal till ansvariga politiker och tjänstemän. Nu har siffror från 2016 års brukarundersökning redovisats. Den sammanfattande bedömningen för Västerviks kommun var att 93 procent av de som hade hemtjänst var nöjda vilket är fyra procentenheter högre än riket. För de som bodde på särskilt boende (äldreboende) låg siffran på 81 procent. Där var det något lägre än riket som låg på 83 procent.

– Det ser väldigt bra ut. Vi ligger i topp när det gäller hemtjänsten, säger socialnämndens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Det som de äldre var allra mest nöjda med var personalen. De kände förtroende, blev bra bemötta och tyckte att personalen utförde sina arbetsuppgifter bra. Det gällde både de som hade hemtjänst och de som bodde på äldreboende.

– Brukarna har fått mer makt över sin tid och kan välja mer. Man kan till exempel byta ut en städdag mot en promenad. Det har blivit större flexibilitet, säger socialchef Jörgen Olsson.

Det har även införts så kallad "fri tid" vilket innebär att man inte behöver ansöka om mindre förändringar i den tid man har med personalen.

– Vi har förtroende för medarbetarna. Att de kan planera och avgöra. Vi behöver inte styra i allt. De är proffs på verksamheten, säger Jörgen Olsson.

Det här är faktorer som gör att brukarna är nöjda med bemötandet anser socialchefen.

Det de äldre var mindre nöjda med var att veta vart man vänder sig med synpunkter och klagomål.

– Vi jobbar med att förbättra information hela tiden. När man kommer till ett äldreboende är det mycket information att ta till sig. Det kan vara svårt att ta in allt. Vi kan bli bättre. Man kan behöva informera mer kontinuerligt, säger Angelica Katsanidou.

Den fråga som fick lägst andel positiva svar var "Besväras inte av ensamhet".

– Ja, ensamhet är en utmaning. I år har vi avsatt en och en halv miljon kronor till mötesplatser för äldre, säger Angelica Katsanidou.

Socialnämnden har bjudit in pensionärsförbunden till en dialog och är medvetna om att det krävs ett nytänk för att bryta de äldres isolering.

Brukarundersökning 2016

Utförs av Socialstyrelsen

Hemtjänst: I Västerviks kommun svarade 504 personer av cirka 800.

Särskilt boende: I Västerviks kommun svarade 194 personer av cirka 500.

Källa: Socialnämnden Västervik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!