De äldre i vårt land blir allt fler, och det är svårt att få plats på de särskilda boenden som finns. Många bor kvar hemma och får hemtjänst i stället. Men antalet hemtjänsttimmar har inte stigit i samma grad som antalet personer som får hjälp. Enligt siffror från Socialstyrelsen fick en genomsnittlig äldre person 1,5 timmar mindre hemtjänsttimmar i veckan förra året, jämfört med för nio år sedan. En minskning med 18 procent.
- Jag tror att man länge har hoppats på att minskningen beror på minskade behov, men så är det ju faktiskt inte. När man pratar om 80 år och äldre så är det faktiskt inte en hälsoförbättring som kan förklara den här minskningen, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, i en intervju med Sveriges Radio.
Hon menar att de anhöriga tvingas ta ett allt större ansvar för de äldre, när hemtjänsttimmarna inte räcker till.
I Västervik ser det dock annorlunda ut - åtminstone enligt Peter Johansson, tillträdande ordförande för socialnämnden. Han har inga exakta siffror för antalet hemtjänsttimmar per person i vår kommun, men kan konstatera att kostnaden för hemtjänsten ökat drastiskt de senaste tre åren.
- Av det drar jag slutsatsen att vi utför väldigt många timmar. Sett ur ett riksperspektiv ligger vi betydligt högre än andra kommuner. Under tre år har det eskalerat. Jag tror att man skulle behöva gå in och titta på hur man gör uppföljningar.
Han menar att vissa äldre kanske behöver mycket hjälp en kort tid, men att behovet sedan sjunker. Kanske behövs bara en timmes stöd om dagen, i stället för två.
Att antalet hemtjänsttimmar per äldre i landet sjunker behöver inte nödvändigtvis vara negativt, enligt Peter Johansson.
- Huvudsaken är att de äldre får den hjälp de behöver.