Akutmottagningen blir då en nödlösning när situationen hemma blir ohållbar.
– Så har det alltid varit, att man inte klarar sig hemma och åker till akuten. Och är det sent på kvällen och man inte kan lösa det så kan vi ju inte skicka hem patienten, även om det egentligen inte finns ett behov av akutsjukvård, säger Anna Michaëlsson, chefläkare vid Västerviks sjukhus.
Hon tror att mycket handlar om att man inte har kunskap om vilka vägar man ska gå för att få hjälp av kommunen.
– Vi tar hand om personerna och så kontaktar vi kommunen. Har de redan kännedom om patienten går det oftast lätt att lösa och vi har hela tiden en dialog.
Kommunens hälso- och sjukvårdschef Anneli Wahlin bekräftar att det här händer.
– Vi har försökt göra studier både här och i Kalmar vid flera tillfällen, men då har vi inte hittat en enda patient, så det har varit svårt att ta reda orsaken.
– Men något som är vanligt är att man sett att en person behöver insatser, men att de själva tackar nej. Så händer det ändå något och lösningen blir att köra personen till akuten.
Anneli Wahlin berättar att kommunen och sjukhuset ofta har diskuterat problemet.
– Jag har föreslagit att man ska höra av sig till mig från sjukhusets sida så fort de har en sådan här patient, så att vi kan ta reda på var det brister.
För att få hjälp med hemtjänst så kontaktar man en biståndshandläggare på kommunen, som då gör en utredning och bedömer vilket behov av hjälp personen har.