I Pingstkyrkans lokaler har en person med behov dykt upp för att sova en stund. Men endast tillfälligt, då boendet inte öppnat för nattgäster helt ännu.
– Han som sover här just nu väntar bara på att det ska finnas möjlighet att sova här över natten. Nu är han här under dagen, så får vi se vad vi gör med honom, säger Robert Tedenby som är pastor i Pingstförsamlingen.
Under helgen som gått har Vinternatts Linda Åkerman och Ulrika Pecher gjort i ordning allting för att kunna öppna under veckan. Det som väntade på tisdagen, när vi var där, var ett godkännande från brandskyddsmyndigheten, vilket de trodde och hoppades få tidigt under veckan.
– Det är jätteviktigt att kunna öppna. Vi vet att de är många som fortfarande inte löst vinterfrågan än, säger Ulrika Pecher, företagare som engagerat sig för Vinternatt.
Förra året när Pingstkyrkan hade öppet fanns ekonomiskt stöd från kommunen. Nu har Vinternatt fått samla in pengar på egen hand för att kunna öppna. Pingstkyrkan har också hjälpt till för att göra en öppning möjlig.
– Vi gör det med kommunens vetskap om att vi finns och en önskan att vi ska kunna samarbeta, säger Robert Tedenby.
Hur känns det att öppna nu?
– Det känns bra. Vi vill vara med och fylla ett behov. Vi ser att det finns ett behov och då känns det självklart att vi öppnar upp lokalerna.
Han säger också att behovet av akutboendet har synts tydligt och att de funnits folk som har sett att platsen varit bra för dem, på grund av enkelheten.
– Vi har inte myndighetsdelen med dokumentation och journalföring som ibland kan kännas motigt och det finns inget myndighetsperspektiv på oss, utan vi kan hitta en ingång till de som kommer.
Det finns ändå saker som måste uppfyllas för de som kommer för att sova på boendet. De tar inte emot personer som kommer dit påverkade och de som kommer dit måste ha anknytning till Västerviks kommun.
Vinternatt har haft insamlingen "Tryggare ska alla vara" för att finansiera projektet. Men den har inte nått upp till den ekonomiska nivå det hoppats på.
Tidigare har VT skrivit att boende planerats i en mindre skala med anställda. Så verkar det inte bli.
– Vi har inte i den ekonomiska möjlighet att vi kan anställa på det sättet. Därmed ska vi försöka öppna upp två platser och lösa det mesta på volontär basis.
Nu finns 20 utbildade volontärer, men fler krävs för att klara av allt arbete, enligt Linda Åkerman på Vinternatt.
– Vi hoppas vi når målet på två miljoner kronor och fem platser, men vi får göra det bästa av situationen. För behovet är stort och de hemlösa kan inte vara ute längre, säger Linda Åkerman som säger att man lyckats samla in 150 000 kronor.
– De står och stampar litegrann fortfarande. Vi skulle önska ett större stöd av lokalbefolkningen. Jag tror inte folk förstår hur stort behovet är, säger Ulrika Pecher.
Men även om ekonomiska biten står och stampar har de fått stöd på annat håll som gör att det känns lönt att köra igång, säger de.
– Många företag ger donationer av saker, kläder, mat, tjänster med mera och det gör också att vi vågar starta med det här kapitalet. Det har kommit in mycket som drar ner våra kostnader, säger Linda.
Målet är att kunna ha öppet under vintern, men förhoppningen är att på lång sikt vara en trygg mellanhand för hemlösa innan de kan tas hand om av kommunen.
– Med de resurser vi har hoppas vi klara vintern. Med mer ekonomi kan vi också anställa och klara av de bitarna, säger Robert Tedenby.