- Det får inga omedelbara medicinska konsekvenser i Västervik, men det kan möjligen medföra att undersökningar senareläggs, säger Anders Wennerberg, verksamhetschef på röntgenavdelningen vid Västerviks sjukhus.
Att de två röntgenläkarna slutar är ett stort avbräck för landstinget. Arbetsbelastningen har varit mycket hård.
Deras huvudansvar är att granska de röntgenbilder som görs på de tre sjukhusen i länet.
Förra året var det cirka 26 000 undersökningar vid de hälsokontroller som alla kvinnor i åldern 40-74 år kallas till. Den kliniska mammografin, alltså de cancerutredningar som görs, delas mellan Kalmar (60 procent) och Västervik/Oskarshamn (40 procent). Där handlar det om ca 3000 patienter varje år.
Nu ställs landstinget inför ett akut problem när de två läkarna bestämt sig för att sluta.
- Det är ännu för tidigt att säga vilka konsekvenser det får. Men jag tror att problemet ska lösas på ett eller annat sätt med fullgod kvalitet på de undersökningar som görs. Initialt kan det möjligen bli något senarelagda undersökningar, men landstinget jobbar med en handlingsplan för den närmaste tiden, säger Anders Wennerberg.
I dag är det i princip omöjligt att rekrytera nya röntgenläkare. Bristen i landet är mycket stor, På många håll i landet, bland annat i Skåne, har man lagt ut mammografin till privata sjukvårdsaktörer, en lösning som kan komma att bli aktuell även i Kalmar län.
De två läkarna i Kalmar slutar i maj. Det innebär att arbetsbelastningen inom den kliniska behandlingen kommer att öka i Västervik.
- Vi har lovat att stötta den kliniska mammografin i södra länet. Men vi har god överblick fram till sommaren, det återstår att se hur det blir till hösten, säger Anders Wennerberg.
Den stora bristen på radiologer är ett gammalt och välkänt problem. En utredning som gjordes inom landstinget för tio år sedan pekar just på de problem som nu visar sig. Då skissades en tydlig hotbild upp mot mammografin med stora rekryteringsproblem. Det ansågs föga utmanande och attraktivt att utbilda sig till röntgenläkare.
Mammografin har sedan starten på 70-talet utvecklats med nya och mer effektiva metoder, och diagnostiken i bröstcancerprocessen har ytterligare förbättrats.
- I dag har vi en synnerligen kvalificerad klinisk mammografi i Västervik. Det är många krafter som arbetar på att lösa den uppkomna problematiken på ett medicinskt säkert sätt och jag är övertygad om att landstinget kan hantera detta.
Sjukhuschefen i Kalmar, Johan Rosenkvist, har inte gått att nå för en kommentar. Inte heller basenhetschefen vid mammografiavdelningen i Kalmar.