Akko Karlsson skräder inte orden. Som spindel i nätet för "Värdfamiljer i Västervik" jobbar hon dagligen med frågan. För närvarande är det 8 familjer med totalt 31 kvinnor och barn som är i akut behov av bostad. Deras värdfamiljer har turister på ingång.
Migrationsverkets svar på Västerviks avtalsförslag har dröjt. Under torsdagen fick Andrea Brändström, kommunens säkerhetsskyddschef, ett muntligt klartecken om att de snart kan börja anvisa flyktingar till Ankarsrum och lägenheterna i de så kallade modulhusen.
Men än vid 16-tiden på torsdagen har ingen anvisning skett.
– Det är skandalöst. Det finns en uttalad ambition att prioritera de här barnfamiljerna. Att då skicka ut dem till en annan del av landet och sätta dom på ruta 1 igen socialt, är inte humant.
Familjerna har alltså inte anmält boendebehov än till Migrationsverket, officiellt, för då hade de enligt Akko Karlsson anvisats till exempelvis Malmö, Örebro eller Boden.
I mitten av juni tillkommer ytterligare ett 30-tal flyktingar, som hamnar i samma position.
Mot bakgrund av att närhetsprincipen inte kommer att gälla från den 1 juli (se separat artikel) gäller det nu att agera skyndsamt, menar Akko. Annars sprids de till andra delar av landet.
– Det gör det ännu viktigare att vi tar tillvara det här hålet som kommer fram till den 1 juli.
Om familjerna inte får boendebesked från Migrationsverket senast under fredagen kommer Akko att försöka få till ett lokalt beslut. I klarspråk för att "köra över Migrationsverket".
– Vi har privata familjer som ställt upp under tre månader, och stått för alla omkostnader, hjälpt till vid sjukhusbesök och transporter med mera. De har tydligt aviserat att breakdatumet är den 1 juni.
– Vi har en också handfull familjer som bor lite mer permanent, som får bo där så länge det behövs. En fantastisk uppoffring, vi är väldigt tacksamma för de här familjerna också. Men jag har full förståelse för att man har en gräns för hur långe man kan bära en till familj inom sin familjeekonomi.
Hur ser möjligheten ut för familjerna att återvända?
– Många av de vi har är från östra Ukraina. Det finns inget att återvända till. 90 procent att städerna är sönderbombade. Och många delar är annekterade av ryssarna. Många har också tyvärr många tråkiga samtal om anhöriga som tagits av daga.
Vi har sökt migrationsverket för en kommentar utan framgång.