Akko Karlsson satt med i organisationens styrelse under åren 2015 och 2016, och var enligt föreningens tidning kassör en period. Föreningen beskriver sig själv som en intresseorganisation var främsta syfte är att "främja vindkraftens utveckling samt tillvarata medlemmarnas intressen". Både företag och privatpersoner kan vara medlemmar, i medlemsskaran finns enligt hemsidan ett antal av de stora vindkraftsbolagen i Sverige.
Magnus Andersson, en av de boende som berörs av vindkraftsutbyggnaden i södra kommundelen, har vänt sig mot detta i ett brev till kommunen:
– Jag anser att Akko Karlsson varit drivande i att få hit exploatörerna, och därefter använt sin position för att utöva påtryckningar.
Han uppmanar kommunen att göra en jävsgranskning.
Akko Karlsson är dels fullmäktigeledamot, och dels vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden som är den facknämnd som hanterat vindkraftsfrågorna. I det senaste årets debatt i Västerviks kommun har hon varit en av de starkaste rösterna för vindkraft.
Hon säger bestämt att styrelseuppdraget i Svensk Vindkraft inte gjort henne jävig.
– Jag hade det här styrelseuppdraget i två år. Vi diskuterade bara övergripande frågor som handlade om vindkraft i Sverige. Inte någon gång diskuterades ansökningarna i Västerviks kommun.
I skrivelsen nämns att Akko är Facebookvän med en projektledare i ett av projekten i södra kommundelen.
– Att jag är Facebookvän med projektledaren är en direkt följd av den debatt som varit. När vi varit i kontakt med närboende fick vi klart för oss att informationen till de boende varit dålig. Jag tog då reda på vem som var projektledare och kontaktade honom.
Hon säger att hon bara träffa projektledaren vid ett enda tillfälle, vid det informationsmöte om vindkraft som hölls i Ankarsrum.
Var styrelseuppdraget i Svensk vindkraft arvoderat?
– Som jag minns det utgick reseersättning och dagsarvode för mötesdagar. Det var inga stora pengar.
Medlemskapet i en förening som tydligt tar ställning i vindkraftfrågan, tycker inte Akko Karlsson påverkar hennes trovärdighet:
– Allt sedan Miljöpartiet grundades 1981 har det varit en uttalad ambition att vi ska bygga upp en förnyelsebar energiförsörjning där sol och vind är viktiga beståndsdelar.
Hon räknar upp en rad exempel på hur svenska politiker ofta är engagerade i organisationer och folkrörelser som ligger i linje med deras politiska engagemang.
Kan man lita på att du som ledamot i miljö- och byggnadsnämnden verkligen granskar alla detaljer i en ansökan innan du går till beslut, om du är med i en organisation som är så uttalat positiv till vindkraft?
– Självklart. Att jag är positiv till vindkraft betyder inte att jag tycker att det passar med vindkraft överallt. Jag tycker att miljö- och byggnadsnämndens handläggning genom åren är ett bevis på det. Bolagen har fått göra ändringar i sina ansökningar.
Debatten om vindkraftens vara i Västerviks kommun har blivit hård.
Har det gjorts misstag när man introducerat vindkraften i Västerviks kommun?
– Ja, en direkt åtgärd efter kritiken om dålig information har varit att kommunen lagt upp en sida med samlad information om de pågående projekten. Vindkraftsprocesserna har pågått under många år. Det har varit svårt för den enskilde att följa processerna, svarar Akko Karlsson.
Hur hanterar kommunen jäv?
En som kan ställas inför den sortens frågor är kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén. Att som fullmäktigeledamot vara medlem i en intresseorganisation ser han inte som jäv.
– I kommunfullmäktige ska man se saker i ett större samhälleligt perspektiv. Då kan man ha engagemang vid sidan av.
De vanligaste fallen av jäv brukar handla om att en politiker antingen direkt, eller via en anhörig berörs av beslutet.
En stor del av ansvaret lägger Sverker Thorén på den enskilda ledamoten, att själv anmäla om man har särskilda intressen i en fråga. Det kan även vara så att andra deltagare i mötet kan väcka fråga om jäv.
Om man som allmänhet tror att det förekommit jäv kan man överklaga beslutet. Det ska enligt lagen göras inom tre veckor efter att beslutet kungjorts. Därefter har beslutet vunnit laga kraft, och kan inte överklagas.
Kommunen har skrivit ett svar angående kravet på en utredning. Där tar man inte ställning i den enskilda frågan, men redogör för reglerna och möjligheterna att överklaga.