LRF Konsult presenterar åkermarkspriser för helåret 2010 och ökningen på de bästa bitarna ligger på 20 procent på ett år.
- De ägor som har stora fina sammanhängande åkermark är mest intressanta och där drivs prisbilden upp, säger Magnus Engström, fastighetsmäklare, LRF Konsult, Västervik.
- Var marken ligger och hur rationellt den kan brukas är avgörande för priset. De områden med sämre struktur och mindre skiften har en sämre prisutveckling, men de har också följt med upp.
- Åkermark i slättbygderna, och dit hör delar av norra Västerviks kommun, betalas allra bäst, men där har det varit väldigt låg omsättning så underlaget för statistiken är ganska litet.
- Uppgången är högre än vad vi förväntat oss. De två senaste årens närmast spikraka uppgång manar till eftertanke, säger Carl-Johan Jürss, chefsmäklare LRF Konsult. Prisuppgången speglar tydligt den nyoptimism som funnits det senaste året hos framförallt växtodlingsföretagare och mjölkföretagare vars lönsamhet stigit, dock från en historiskt låg nivå, 2009.
Det svenska lantbruket är starkt pressat av storleksrationaliseringar och effektiviseringar varför tillköp av mark i attraktiva lägen spär på priserna. Den låga räntan, höga världsmarknadspriser på spannmål samt inte minst att lantbruken har en relativt låg lånefinansiering har borgat för ekonomiska möjligheter till fortsatta markköp till stigande priser.
- Det är lantbruk med förmåga att expandera som köper ytterligare mark när tillfället kommer. Signalerna från bankerna är att markköpen är en god långsiktig affär. Det hjälper till att driva affärerna framåt. Ännu har man inte nått taket i relationen pris per hektar och belåningsgrad, säger Hans Lennartsson och Magnus Engström fastighetsmäklare för LRF Konsult i Västerås respektive Västervik.
Efterfrågan på ren jordbruksmark är större än utbudet. Stigande räntenivåer, en allt starkare krona med lägre gårdsstöd som följd och ökade priser på insatsvaror, exempelvis handelsgödsel och drivmedel, kommer att dra åt svångremmen för många köpare.