DykareÅke Blomstrand använde en mycket enkel metod för att lokalisera planet.
- Det hade inte gått så många år sedan planet störtade 1956 så det fanns gott om ögonvittnen att intervjua. Det var skördetider och bra väder den här dagen och därför var många bönder ute på fälten.
- Varje person jag talade med pekade på en plats där de trodde att planet slog i vattenytan. Varje uppgift blev ett streck på min karta över sjön. Där alla streck sammanstrålade dök jag och där fanns vrakdelarna. Bland annat den stora motorn och ett landningsställ.
Åke Blomstrand arbetade som lärare i Överum. På fritiden odlade han massor av intressen. Bland mycket annat var han intresserad av flygplan och dykning. Dessa båda intressen skulle han småningom kombinera i sjön Rummen.
- Jag tog dykarcertifikat i mitten på 1960-talet, skaffade utrustning direkt och gjorde lite småjobb på fritiden. Ja, ibland var det inte bara på fritid för i Överum kretsade mycket kring bruket och bruksdisponenten brukade få sin vilja igenom.
- Bruket drev ett sågverk och där fanns en "timmerhäst", en anordning som drog upp timret ur vattnet till en barkmaskin. Kedjan som drev verket fanns under vattnet och den hoppade av ibland, med följd att sågen stod stilla och 25 personer var sysslolösa.
- Då kunde det hända skolans rektor, tittade in i klassrummet mitt under en lektion och bad mig hoppa i dykardräkten för att lägga på kedjan...
Andra jobb var att bärga sjunktimmer i sjön Såduggen vid Överum.
- I början av 1970-talet tog vi upp 28 000 stockar, berättar Åke Blomstrand.
Så fick han sitt märkliga uppdrag, att plocka upp delar av ett flygplan ur Gamlebys dricksvattentäkt.
Det fanns en fabrikör Geiros i Odensvi. Han smälte ner aluminium som han göt motordelar av. Han köpte flera havererade flygplan av flygvapnet, bland annat planet i Rummen.
- Jag hittade, som sagt, planet direkt och började fylla en behållare med skrotdelar. Den stora motorn var inget att tänka på.
- Efter första dykningen fick jag lunginflammation och var sjukskriven en längre tid. Sedan rann allt ut i sanden, jag fick inte ens ersättning för mina dyk och behållaren med flygplansskrotet står troligen kvar på botten av Rummen än idag, säger Åke Blomstrand, som numera bor i Tyllinge.